Skip to main content

Γερμανία: Μπορεί ένας μουσουλμάνος να γίνει καγκελάριος;

Μια δήλωση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Ραλφ Μπρίνκχαους ότι γερμανός καγκελάριος θα μπορούσε να γίνει κι ένας μουσουλμάνος προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Θα μπορούσε να γίνει ποτέ ένας μουσουλμάνος, καγκελάριος στη Γερμανία; Στο ερώτημα του ευαγγελικού πρακτορείου ειδήσεων ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Ραλφ Μπρινκχάους απάντησε ως εξής: «Γιατί όχι; Αν ήταν καλός πολιτικός και αντιπροσώπευε τις αξίες και πολιτικές θέσεις μας». Στο πόστο αυτό ο Μπρίνκχαους διαδέχθηκε μόλις πριν πέντε μήνες τον Φόλκερ Κάουντερ. Είναι καθολικός και γνωστός για τις συντηρητικές του θέσεις. Γι αυτό και η απάντησή του προκάλεσε έκπξηξη.

Ο Μπρίνκχαους απάντησε σωστά από νομική άποψη. Το γερμανικό Σύνταγμα δεν ορίζει ειδικές προϋποθέσεις για την εκλογή ενός προσώπου στην καγκελαρία. Σύμφωνα με γνώμες ειδικών καγκελάριος μπορεί να εκλεγεί όποιος μπορεί να εκλεγεί και βουλευτής για την ομοσπονδιακή βουλή. Βασικοί όροι που πρέπει ωστόσο να πληρούνται είναι να έχει τη γερμανική υπηκοότητα, να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας και να μην έχει χάσει κατόπιν δικαστικής απόφασης το δικαίωμα ψήφου. Δεν χρειάζεται επίσης να είναι μέλος της Ομοσπονδιακής Βουλής.

Κύμα αντιδράσεων

Η δήλωση του Μπρίνκχαους αναμεταδόθηκε σε πολλά γερμανικά μέσα και έγινε γρήγορα «viral» στο διαδίκτυο, με κάθε ανάρτηση να συνοδεύεται από πλήθος σχολίων, μεταξύ άλλων φυσικά και υποστηρικτών του εθνολαϊκιστικού κόμματος AfD. Παρόλο που πριν μερικούς μήνες ο Μπρινκχάους είχε θεωρηθεί ως ο πολιτικός που εκτόπισε τον Κάουντερ, δηλαδή τον έμπιστο της Μέρκελ από την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, η λαϊκή εφημερίδα Bild έρχεται τώρα να τον αποκαλέσει ως «άνθρωπο της Μέρκελ» στη γερμανική Βουλή.

Η ίδια εφημερίδα διερωτάται: «Είναι πράγματι έτοιμο το CDU για έναν καγκελάριο που θα ορκίζεται στον Αλλάχ και όχι στον Θεό;». Το ερώτημα αυτό τέθηκε στη συνέχεια και σε δεκάδες Χριστανοδημοκράτες πολιτικούς. Ενδιαφέρον έχει η απάντηση της Κάριν Πρίεν, υπ. Παιδείας του κρατιδίου του Σλέσβιχ-Χολστάιν, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Φυσικά ένας μουσουλμάνος μέλος του CDU, ένας ινδουιστής ή ένας άθεος μπορεί να γίνει καγκελάριος». Κι αυτό διότι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα δεν απαιτεί στο καταστατικό του τα μέλη του να έχουν συγκεκριμένη θρησκεία. Το καταστατικό του κόμματος αναφέρει απλώς ότι «βάση της πολιτικής του είναι η χριστιανική κατανόηση των ανθρώπων και της ευθύνης τους έναντι του Θεού».

Η περίπτωση του Νεσντέτ Σαβουράλ

Στη μικρή πόλη Χάνστεντ λίγο έξω από το Αμβούργο ο Νεσντέτ Σαβουράλ, ένας 66χρονος μουσουλμάνος που είναι παντρεμένος με μια καθολική γυναίκα, είναι επικεφαλής του τοπικού συνδέσμου των Χριστιανοδημοκρατών και σκοπεύει να επανεκλεγεί. Μάλιστα ο ίδιος συμμετείχε και στο Συνέδριο για το Ισλάμ που διοργάνωσε ο Χορστ Ζεεχόφερ, ενώ κατά το τελευταίο συνέδριο του CDU ήταν ένας από τους λίγους μουσουλμάνους που τάχθηκε υπέρ των θέσεων Μέρκελ. Για τον Ν. Σαβουράλ η όλη συζήτηση που ξεκίνησε μετά τη δήλωση του Μπρινκχάους είναι άνευ σημασίας. Για τον ίδιο στην πολιτική μετρά η πολιτική στάση και όχι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις.

«Δείτε στην Τουρκία τι κάνει ένας μουσουλμάνος πολιτικός όπως ο Ερντογάν! Η στάση του δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ!» αναφέρει. Από την άλλη εκτιμά ότι στη Γερμανία υπάρχουν και πολλοί χριστιανοί πολιτικοί που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν έχουν καμία σχέση με την ποιότητα της συνεισφοράς ενός πολιτικού, εκτιμά ο Ν. Σαβουράλ ενώ δεν διστάζει να δηλώσει με χιούμορ ότι θα μπορούσε κι ο ίδιος να θέσει υποψηφιότητα για καγκελάριος. Γιατί όχι άλλωστε, όπως λέει, αφού πληροί όλες τις τυπικές προϋποθέσεις!

Κρίστοφ Στρακ

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη