Skip to main content

Τέμπη: Τι δηλώνει ο Π. Τερεζάκης για τη «μονταζιέρα»- Αντιδράσεις των κομμάτων

REUTERS/Alexandros Avramidis

«Ο διάλογος αυτός είναι υπαρκτός, έχει γίνει, μπορεί να μην έχει δοθεί ολόκληρος, να έχουν κοπεί κομμάτια και να έχουν μπει»

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη, σχετικά με τα περί «μονταζιέρας» στους διαλόγους του σταθμάρχη και μηχανοδηγών την μοιραία νύχτα της τραγωδίας  στα Τέμπη.

«Ο διάλογος αυτός είναι υπαρκτός, έχει γίνει, μπορεί να μην έχει δοθεί ολόκληρος, να έχουν κοπεί κομμάτια και να έχουν μπει», σημειώνει σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ.

Και προσθέτει: «Μοντάζ, από ό,τι έχω εγώ καταλάβει, και μπορεί να έχω καταλάβει και λάθος, ότι κάποιο κομμάτι της συνομιλίας κόπηκε από το σύνολο των συνομιλιών που έχουν γραφτεί. Τώρα, τι μπορεί να σημαίνει αυτό, ποιος το έκοψε και γιατί το έκοψε… Εγώ έχω πει κατ’ επανάληψη και δημόσια, τόσο όσοι έχουμε εμπλακεί στον Οργανισμό, σε αυτήν τη διαδικασία που έχουμε πάρει, έχουμε δώσει ηχητικά κατά καιρούς, όλα τα στοιχεία επικοινωνίας μας, τα κινητά μας, τα emails μας είναι στη διάθεση των ανακριτικών Αρχών, όποτε θέλουν μπορούν να τα ανοίξουν, να διαπιστώσουν τι διακινήθηκε, πώς διακινήθηκε, πού διακινήθηκε».

«Ο Οργανισμός δεν είχε λόγο να κόψει ή να παραποιήσει το ο,τιδήποτε», συμπλήρωσε.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης μήπως νιώθει την ανάγκη να ζητήσει έστω μια συγγνώμη;

Απαντήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ανακοίνωσή του, για τις δηλώσεις του κ. Τερεζακη, καθώς όπως μιλά για «επίσημη παραδοχή της «μονταζιέρας των Τεμπών» από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ.

«Η επίσημη παραδοχή της «μονταζιέρας των Τεμπών» από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ επαναφέρει με τον πιο εμφατικό τρόπο τα ερωτήματα που από την πρώτη στιγμή έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη που «ειδικεύεται» στο μπάζωμα και τη συγκάλυψη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και συμπληρώνει: «Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ επιβεβαιώνει και ο ίδιος ότι «ο διάλογος αυτός είναι υπαρκτός, έχει γίνει, μπορεί να μην έχει δοθεί ολόκληρος, να έχουν κοπεί κομμάτια και να έχουν μπει». Άρα, οφείλονται απαντήσεις για το πώς διέρρευσαν και σε ποιους τα ηχητικά ντοκουμέντα, καθώς και ποιοι και γιατί τα παραποίησαν και τα έδωσαν στη δημοσιότητα για να εξυπηρετήσουν το κυβερνητικό αφήγημα περί «ανθρώπινου λάθους» και μόνο αυτού. ​Κυρίως, δε, οφείλονται απαντήσεις για το ποιοι έδωσαν την εντολή για να ξεκινήσει η προσπάθεια συγκάλυψης λίγες ώρες μετά την τραγωδία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταλήγει στην ανακοίνωσή του με αναφορά στον πρωθυπουργό, τονίζοντας: «Ο κύριος Μητσοτάκης που είχε αξιοποιήσει τον αλλοιωμένο διάλογο, μήπως νιώθει την ανάγκη να ζητήσει έστω μια συγγνώμη; Γιατί το σίγουρο είναι ότι η προσπάθεια απεγνωσμένης συγκάλυψης, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης από το τζάκι Μητσοτάκη προς το τζάκι Καραμανλή, δεν θα σταματήσει. Αλλά οι πολίτες το ξέρουν, και σύντομα θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους και στην κάλπη».

Νέα Αριστερά: Οι αποκαλύψεις επιβάλλουν την άμεση παρέμβαση εισαγγελέα

Για νέα σοβαρά ερωτήματα κάνει λόγο η Νέα Αριστερά μετά τις αποκαλύψεις του κ. Τερεζάκη.

Ειδικότερα, σχολιάζει ότι «ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης προχώρησε σήμερα στην επίσημη παραδοχή ότι υπήρξε μονταρισμένο ηχητικό υλικό των συνομιλιών μεταξύ σταθμάρχη και μηχανοδηγών τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη.
Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι το παραποιημένο υλικό δεν διέρρευσε από στελέχη της διοίκησης ή από το εσωτερικό του ΟΣΕ. Μάλιστα κάλεσε τις ανακριτικές αρχές και τη δικαιοσύνη να εξετάσουν τα email των στελεχών προκειμένου να διαπιστωθεί εαν και τι είδους υλικό διέρρευσε».

Και συνεχίζει: «Ο κύριος Τερεζάκης έδειξε προς το μέσο ενημέρωσης το οποίο δημοσίευσε πρώτο τους σχετικούς διαλόγους που εκ των υστέρων αποδείχθηκαν παραποιημένοι. Κάλεσε μάλιστα τους δημοσιογράφους να απαντήσουν».

Η Νέα Αριστερά, λοιπόν, ρωτά: «Από τις σημερινές παραδοχές του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΣΕ προκύπτουν νέα σοβαρά ερωτήματα. Εάν επιβεβαιώνεται η εκδοχή πως το μοντάζ και η διαρροή των ηχητικών δεν έγιναν από το εσωτερικό του Οργανισμού, από που έγιναν; Η από τον ΟΣΕ ή από την κυβέρνηση. Εάν ο ίδιος δεν ψεύδεται, γιατί η δικαιοσύνη δεν έχει προβεί ακόμα στον έλεγχο των email στελεχών του ΟΣΕ που είχαν πρόσβαση στα ηχητικά εκείνης της νύχτας και στις σχετικές απομαγνητοφωνήσεις; Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει επισπεύσει τις διαδικασίες διαλεύκανσης αυτής της υπόθεσης; Υπάρχει κάτι που θέλει να κρύψει; ».

Τέλος, ζητά την άμεση παρέμβαση εισαγγελέα: «Οι νέες αποκαλύψεις επιβάλλουν την άμεση επέμβαση του εισαγγελέα. Όσο αυτή καθυστερεί είναι σαφές πως ανακύπτει ξανά ζήτημα της λειτουργίας του Κράτους Δικαίου στην χώρα μας ενώ προσβάλλεται βάναυσα η μνήμη των νεκρών στα Τέμπη».