Skip to main content

Ο νέος δικαστικός χάρτης παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS

«Ιστορική στιγμή για την κυβέρνηση την τομή που έρχεται στη δικαιοσύνη»

Το σχέδιο νόμου για τον νέο δικαστικό χάρτη, που έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση, παρουσίασαν ο Υπουργός και ο υφυπουργός  Δικαιοσύνης και η υλοποίησή του, όπως ανέφεραν, θα αρχίσει με το νέο δικαστικό έτος, στις 16 Σεπτεμβρίου 2024.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο που εκκρεμούσε από την εποχή του Ελ.Βενιζέλου και γίνεται πράξη μετά από 114 χρόνια»

Ο κ. Φλωρίδης χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή» για την κυβέρνηση την τομή που έρχεται στη δικαιοσύνη από την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη, ο οποίος προβλέπει την ενοποίηση των πρωτοδικείων με τα ειρηνοδικεία.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο που εκκρεμούσε από την εποχή του Ελ.Βενιζέλου και γίνεται πράξη μετά από 114 χρόνια», είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης  και έκανε ειδική αναφορά στα οφέλη από την ενοποίηση του δικαστικού χάρτη.

«Υπάρχει ανισοκατανομή του έργου σε πρώτο βαθμό και γι’ αυτό υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων. Με την ενοποίηση προσδοκούμε να υπάρξει 17% – 24% βελτίωση στο χρόνο έκδοσης αποφάσεων στον πρώτο βαθμό και στο τέλος της τετραετίας σε συνδυασμό με τις αλλαγές στη δικονομία και μεταφορά δικαστικής ύλης στους δικηγόρους θα είμαστε στο μέσο ευρωπαϊκό όρο έκδοσης αποφάσεων» ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε:

Ο νέος δικαστικός χάρτης είναι η ατμομηχανή των μεταρρυθμίσεων στον χώρο της δικαιοσύνης. Θα δώσει ώθηση και θα κρίνει την αποδοτικότητα και των λοιπών μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων, που εξελίσσονται, και οι οποίες θα συμβάλλουν συνολικά σε μια νέα εποχή για την ελληνική Δικαιοσύνη.

Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την επιτάχυνση στον χώρο της ελληνικής δικαιοσύνης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο σχεδιασμός είναι πολύπλευρος και συνδυαστικός: Θεσμικές αλλαγές στους Κώδικες του Ποινικού, Αστικού και Διοικητικού Δικαίου, ολοκλήρωση της Ψηφιακής Δικαιοσύνης, ενίσχυση και ανανέωση των κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών και ενίσχυση του προσωπικού των δικαστικών υπαλλήλων για την καλύτερη λειτουργία των δικαστηρίων.

Σήμερα, ενοποιούμε τους πρωτοβάθμιους δικαστές, με αναβάθμιση των ειρηνοδικών σε πρωτοδίκες, αφήνοντας πίσω μας την παρωχημένη, αντιπαραγωγική και αχρείαστη διάκριση τους. Στέλνουμε στην πρώτη γραμμή μάχης 1000 περίπου πρώην ειρηνοδίκες, οι οποίοι με κατάλληλη κατάρτιση θα μπορούν να κάνουν πλέον το σύνολο της δουλειάς των πρωτοδικών και να δικάζουν ταυτόχρονα ποινικές και πολιτικές υποθέσεις.

Έτσι με την ενοποίηση διπλασιάζεται η «δεξαμενή» των δικαστών και θα υπάρχουν πλέον συνολικά 2100 πρωτοδίκες , με καταλυτική επίδραση στην ταχύτητα έκδοσης των πρωτοβάθμιων αποφάσεων».

Τελεσίδικη απόφαση σε 637 ημερες

Από την πλευρά του ο υφυπουργός δικαιοσύνης Ιωάννης Μπουγάς ανέφερε ότι σήμερα για να τελεσιδικήσει μία υπόθεση χρειάζεται κατά μέσο όρο 1482 ημέρες (4χρόνια) και με την εφαρμογή των αλλαγών η προσδοκία είναι ο χρόνος να πέσει στις 630 ημέρες που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε.

Σημερινή κατάσταση

  • Συνολικός χρόνος έκδοσης τελεσίδικης απόφασης στην Ελλάδα 1.482 ημέρες ενώ αντίστοιχος χρόνος στις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης (CoE) οι 637.
  • Λειτουργούν 154 ειρηνοδικεία και 63 πρωτοδικεία. Τα 63 από τα 154 ειρηνοδικεία λειτουργούν στις έδρες των 63 πρωτοδικείων. Συνολικά στον α’ βαθμό υπάρχουν 217 δικαστικοί σχηματισμοί.
  • Οι συνολικά 916 Ειρηνοδίκες σε όλη την Ελλάδα δικάζουν μόνο αστικές υποθέσεις έως 20.000 €, ενώ δεν δικάζουν καθόλου ποινικές υποθέσεις (ιδίως από το 2019 που καταργήθηκαν τα πταίσματα με τον νΠΚ).
  • Οι 1.200 Πρωτοδίκες δικάζουν αστικές υποθέσεις από 20.001€ και άνω, καθώς και όλες τις ποινικές υποθέσεις πρώτου βαθμού.
  • Μία απόφαση ειρηνοδικείου κοστίζει κατά μέσο όρο   760 ευρώ, ενώ κάθε απόφαση πρωτοδίκη κοστίζει μόλις    380  ευρώ.  Το κόστος διαμορφώνεται, σύμφωνα με του μισθούς των δικαστικών υπαλλήλων, τα λειτουργικά έξοδα και το χρόνο έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων”, ανέφερε ο κ. Μπουγας..