Skip to main content

Ο Πόντιος λοχαγός Αλέξανδρος Κυριακίδης στη Μάχη των Οχυρών

Πυροβόλο 6 δαχτύλων της πυροβολαρχίας του λοχαγού Πεζικού Αλέξανδρου Κυριακίδη (φωτ.: Μουσείο των Οχυρών)

Η θυσία για να ανακοπεί η προέλαση των ναζί

Από τις 6 έως τις 9 Απριλίου 1941 διήρκεσε η Μάχη των Οχυρών (ή αλλιώς Μάχη της Γραμμής Μεταξά), η πρώτη της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα.

Διεξήχθη στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στα ανατολικά του Αξιού, και έληξε με νίκη των ναζιστικών δυνάμεων και την παράδοση των οχυρών στις 10 Απριλίου, μετά τη συνθηκολόγηση της Ελλάδας.

Περίβλεπτη θέση ανάμεσα στους ήρωες της Μάχης των Οχυρών κατέχει ο Αλέξανδρος Κυριακίδης, ο οποίος προτίμησε να θυσιαστεί παρά να αφήσει τα γερμανικά Stuka να περάσουν τη γραμμή του χωρίς να δεχθούν πυρά.

Όπως μας πληροφορεί ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κοσμάς Τσίναλης, ο Πόντιος λοχαγός του Πυροβολικού είχε γεννηθεί στο Χατζή Οσμάν της Νικομήδειας, όμως η καταγωγή της οικογένειάς του ήταν από τα Κοτύωρα. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος.

«Τα περισσότερα μέλη της οικογένειας Κυριακίδη, όπως και όλοι οι Χατσοσμαλούδες, εγκαταστάθηκαν την Άψαλο [σ.σ. Πέλλας]. Η οικογένεια του ήρωα εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Οι σχέσεις τους όμως με την Άψαλο και τους λοιπούς συγγενείς ήταν στενές! Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ο πατέρας του ήρωα εγκαταστάθηκε στην Άψαλο όπου ο δίδασκε εθελοντικά στα παιδιά του χωριού και μάθαινε στους χωριανούς πώς να εμβολιάζουν δέντρα» γράφει ο Κοσμάς Τσίναλης σε ανάρτησή του στο Facebook.

Διαβάστε περισσότερα στο pontosnews