Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για τα περί «πυρηνικού ριφιφί στο ΑΠΘ»

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Η εισαγγελέας ζήτησε να διεξαχθεί ποινική έρευνα από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης της ΕΛΑΣ

Να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα ζήτησε ο εισαγγελέας, με αφορμή δημοσίευμα στο οποίο γινόταν λόγος για «απόπειρα επίθεσης με αλυσοπρίονο από κουκουλοφόρους στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας».

Με εντολή προς τον εισαγγελέα ποινικής δίωξης, ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σμυρνής ζήτησε να διεξαχθεί ποινική έρευνα από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης της ΕΛΑΣ.

Τα διερευνώμενα αδικήματα, σύμφωνα με την ίδια παραγγελία και όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αφορούν τα εξής:

  • διακεκριμένη φθορά πράγματος που χρησιμοποιείται για κοινό όφελος,
  • κοινώς επικίνδυνη βλάβη (κατά συναυτουργία) από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους,
  • σοβαρή διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας (κατά συναυτουργία).

Τι ανέφερε το δημοσίευμα

Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Πυρηνικό ριφιφί στο ΑΠΘ – Πώς αποφεύχθηκε τραγωδία στο παρά πέντε» η εφημερίδα «Τα Νέα» υποστήριζε μεταξύ άλλων πως καταστράφηκε «το πρώτο από δύο συστήματα θωράκισης του αντιδραστήρα, ο οποίος έχει ποσότητα ουρανίου και η διαρροή θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες».

«Τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας»

«Ουδέποτε παραβιάστηκε ή επιχειρήθηκε να παραβιαστεί ο χώρος όπου φυλάσσεται η πυρηνική διάταξη» ανέφεραν οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απαντώντας στο δημοσίευμα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου, αφού σημείωσαν πως «στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ λειτουργεί μικρής κλίμακας πυρηνική διάταξη, η οποία χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς», ξεκαθάρισαν πως «δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, ούτε ανάφλεξης, διότι δεν μπορεί να φτάσει ποτέ λόγω φύσης σε κατάσταση κρισιμότητας».

Όπως επεσήμαναν, η διάταξη αυτή, «υπόκειται σε όλους τους απαραίτητους ρυθμιστικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές, με ετήσιους επιτόπιους ελέγχους για την πληρότητα των προδιαγραφών λειτουργίας και χρήσης», ενώ πρόσθεσαν ότι «τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας και φυλάσσεται σε χώρο, ο οποίος έχει θωρακισμένη πόρτα και υπάρχει συναγερμός».

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για τα περί «πυρηνικού ριφιφί στο ΑΠΘ»