Skip to main content

Στη Βαρσοβία θα χτιστεί η νέα έδρα της Frontex

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex θα κατασκευάσει την έδρα της στη Βαρσοβία, σε οικόπεδο που τέθηκε στη διάθεσή της βάσει συμφωνίας που υπογράφηκε με την πολωνική κυβέρνηση.

Εγκατεστημένη στη Βαρσοβία από το 2005, η Frontex μίσθωνε μέχρι τώρα τα γραφεία της και τον τελευταίο καιρό είχε εγκατασταθεί σε σχεδόν 15.000 τ.μ. γραφείων ενός ουρανοξύστη.

Η συμφωνία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, καθορίζει επίσης το νομικό καθεστώς της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και των εργαζομένων της στην Πολωνία.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίτσε Λετζέρι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, δηλώνοντας ότι θα δώσει στον θεσμό «τη βεβαιότητα για το μέλλον του στην Πολωνία».

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη δυνατότητα που θα έχουν τα παιδιά των εργαζομένων στη Frontex να φοιτούν σε ευρωπαϊκό σχολείο που θα δημιουργηθεί στη Βαρσοβία.

Η συμφωνία υπογράφηκε λιγότερο από έναν μήνα πριν από την ημερομηνία που είχε καθορισθεί για τη σύναψή της από την Ε.Ε., στις 7 Απριλίου.

Το προσωπικό της Frontex θα αυξηθεί από τους 400 εργαζομένους που ήταν σε 600 στα τέλη του 2017 και σε 1.000 το 2020.