Skip to main content

Στο Ευρωκοινοβούλιο η ομοφοβική επίθεση στην Θεσσαλονίκη: Ανησυχητική αύξηση της ρητορικής μίσους τα τελευταία χρόνια, λέει η Φερέιρα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ/ΚΕΝΤΡΟ ΤΥΠΟΥ

Για «ανησυχητικά περιστατικά» έκανε λόγο η Επίτροπος Συνοχής, Ελίσα Φερέιρα, μιλώντας για την ομοφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας πως αποτελούν «ευθεία απειλή» στις κοινωνίες μας, «οι οποίες έχουν ιδρυθεί με βάση τις αρχές της ισότητας και του σεβασμού».

Κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα: «Η αύξηση της αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορικής και βίας: οι πρόσφατες επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη», η κ. Φερέιρα σημείωσε ότι σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το πλήθος άρχισε να φωνάζει, πετούσε μπουκάλια και τους κυνήγησε. «Όλα εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού» τόνισε.

Η Επίτροπος ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε δει ανησυχητική άνοδο στη ρητορική μίσους και τα εγκλήματα μίσους με στόχο πολίτες ΛΟΑΤΚΙ+ καθώς και οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ τόσο παγκοσμίως όσο και εντός της ΕΕ». Υπογράμμισε ότι «η Κομισιόν παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της με στόχο τη διαβεβαίωση ότι ο καθένας μπορεί να είναι όποιος θέλει, να αγαπά όποιον θέλει χωρίς φόβο διάκρισης ή βίας». Τέλος, η Ελίσα Φερέιρα επισήμανε ότι πριν από τέσσερα χρόνια έγινε ένα αποφασιστικό βήμα με την υιοθέτηση της πρώτης στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ στην ΕΕ.

Δ. Παπαδημούλης: Η ρητορική μίσους οδηγεί στη βία

Στην ομοφοβική επίθεση αναφέρθηκε και ο Έλληνας ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε: «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στα δυο νεαρά παιδιά, τους δυο τρανς που τους κυνήγησε ένας όχλος εκατοντάδων ανθρώπων και από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, όπως με την ωμή δολοφονική βία στην περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου, το 2018 στην Ελλάδα: Όσοι θεωρούμε αυτονόητο ότι όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα από το σεξουαλικό τους προσανατολισμό , έχουν δικαίωμα στην ασφάλεια και τον σεβασμό, είμαστε η μεγάλη πλειοψηφία. Και στην πατρίδα μου την Ελλάδα, και μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην ΕΕ».

Επιπλέον, υπογράμμισε: «Η ρητορική μίσους οδηγεί στη βία. Και η πολιτική επένδυση των εγγονιών του Χίτλερ και του Μουσολίνι σε αυτή τη ρητορική μίσους που γεννά βία, δεν θα κερδίσει. Ούτε στις ευρωεκλογές ούτε ποτέ». Και κατέληξε επισημαίνοντας ότι «τα εκατομμύρια των νεκρών, μεταξύ των οποίων και ομοφυλόφιλων, που πέθαναν στα κρεματόρια, είναι ένα δίδαγμα που μας οδηγεί και στο μέλλον όλους τους δημοκράτες. Από τη δημοκρατική δεξιά μέχρι την Αριστερά».