Skip to main content

Μαρία Καρυστιανού στο Naftemporiki TV: Ο Κ. Αχ. Καραμανλής έχει πολύ μεγάλη ευθύνη και θα την αναλάβει

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Θέλουμε ο πρώην υπουργός να βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης και να δώσει εξηγήσεις - Να ολοκληρωθεί σωστά η ανάκριση, πολλά τα κενά»

Για τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που ολοκληρώθηκαν χθες εν μέσω ακραίας αντιπαράθεσης, για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά και για την πρωτοβουλία της συλλογής υπογραφών που βρίσκεται σε εξέλιξη για την απόδοση ευθυνών, μίλησε στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και στον δημοσιογράφο Φίλιππο Φιλιππακόπουλο η Μαρία Καρυστιανού, Πρόεδρος του Συλλόγου οικογενειών θυμάτων Τεμπών.

«Η Εξεταστική ολοκλήρωσε τον κύκλο της χωρίς να έχει λάβει όλη τη δικογραφία»

«Μιλάμε για μία Εξεταστική Επιτροπή που ξεκίνησε να συνεδριάζει χωρίς να έχει τη δικογραφία. Ολοκλήρωσε τον κύκλο της χωρίς επίσης να έχει λάβει όλη τη δικογραφία, χωρίς να έχει καλέσει τους μάρτυρες που πρέπει να καλέσει. Και για έναν πρώην υπουργό, ο οποίος βγήκε δημοσίως και μας είπε ότι γνώριζε πολύ καλά πως υπήρχε χρόνια παθογένεια στους συρμούς ‘αλλά δυστυχήματα γίνονται και θα γίνονται’» ανέφερε η κ. Καρυστιανού.

«Ο ορισμός του ενδεχόμενου δόλου»

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Αυτός είναι ο ορισμός του ενδεχόμενου δόλου. Δολοφόνος δεν είναι μόνο αυτός που παίρνει ένα όπλο και πυροβολεί. Δολοφόνος είναι ένας άνθρωπος που με παραλείψεις του αφήνει να σκοτωθούν τόσοι άνθρωποι, απλά γιατί πήρε το ρίσκο. Ήξερε ότι θα συμβεί ένα δυστύχημα» παρατήρησε και συνέχισε λέγοντας: «Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής δήλωσε δημοσίως ότι αυτά συμβαίνουν και στο μέλλον και πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι θα γίνονται. Αυτά τα πράγματα – ρωτήστε οποιονδήποτε νομικό – δεν είναι δυνατό να ακούγονται και να τα αποδεχόμαστε».

Κ. Μητσοτάκης για Τέμπη: Τον τελικό λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη – Κάποιοι προσπαθούν να χτίσουν πολιτικές καριέρες

Πάνω από 1.320.000 υπογραφές

«Ο κ. Καραμανλής έχει πολύ μεγάλη ευθύνη και θα αναλάβει τις ευθύνες του. Για πρώτη φορά στην ελληνική κοινωνία οι πολιτικοί θα αναλάβουν τις ευθύνες τους με ό,τι σημαίνει αυτό» εκτίμησε, σημειώνοντας πως οι υπογραφές διαμαρτυρίας που έχουν συγκεντρωθεί κυμαίνονται περίπου σε 1.320.000.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα για να μετουσιωθεί η πρωτοβουλία αυτή σε πρόταση νόμου ανέφερε: «Δουλεύουμε με μία πολύ μεγάλη ομάδα. Προσπαθούμε να κάνουμε το προσχέδιο νόμου μαζί με τον εφαρμοστικό του νόμο που δεν υπήρχε και πρέπει να συνταχθεί και στη συνέχεια θα κατατεθούν μαζί με τις υπογραφές στη Βουλή για να κάνει η Βουλή ό,τι πρέπει».

(Naftemporiki TV)

«Να ολοκληρωθεί σωστά η ανάκριση – Πολλά τα κενά»

Σε ερώτηση για το τι περιμένουν οι συγγενείς των θυμάτων από τη Δικαιοσύνη, η κ. Καρυστιανού επισήμανε πως «είμαστε ακόμη στην ανάκριση» και πως υπάρχουν πολλά «κενά». Όπως τόνισε, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί σωστά η ανάκριση και να δώσει απαντήσεις στα κενά που υπάρχουν.

Όχι σε «δίκη-‘παρωδία’»

«Είναι αδιανόητο, είναι σαν να έχουμε έναν χρόνο κενό γιατί η συγκάλυψη είχε πετύχει καλά. Μετά από έναν χρόνο αρχίζουν και βγαίνουν αυτά τα πράγματα και πρέπει να απαντηθούν και στη συνέχεια θα αρχίσουμε να βγαίνουμε και να μιλάμε για δίκη. Περιμένω να ολοκληρωθεί σωστά η ανάκριση και να μας δώσει απαντήσεις εκεί που υπάρχουν κενά. Μέχρι να γίνει αυτό δεν νοείται ότι θα διακοπεί η ανάκριση. Να πάμε σε μία δίκη τι; Σαν την Εξεταστική; Δίκη παρωδία νούμερο 2;» ανέφερε. Σημείωσε ακόμη πως «το θέμα έχει ξεφύγει από τον θάνατο 57 ανθρώπων» και «είναι κάτι που αγγίζει τους πάντες».

Στηλίτευσε ακόμη την στάση της πλειοψηφίας στην Εξεταστική λέγοντας: «Δείτε την στάση των 16 της κυβερνητικής πλειοψηφίας απέναντι στο αίτημα των 1.320.000 για την άρση, που τι λέμε; Θέλουμε απλά ο πρώην υπουργός να βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης και να δώσει εξηγήσεις. Ζητάμε το λιγότερο σε αυτή τη φάση και θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη» κατέληξε.

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου το πόρισμά του για τα Τέμπη