Skip to main content

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Σε εξέλιξη το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο – Ένταση και χημικά στη Σταδίου

(ΚΩΣΤΑΣ TΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Εννέα προληπτικές προσαγωγές πριν από την πορεία - Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας το μεγάλο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. 

Λίγο μετά τις 14.30 επικράτησε ένταση στην οδό Σταδίου, στη συμβολή της με την οδό Εδουάρδου Λω, όπου ομάδα ατόμων εκτόξευσε μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απαντησαν με κρότου λάμψης και χημικά.

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Νωρίτερα, η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε εννέα προσαγωγές, στο πλαίσιο προέλεγχων, που έγιναν πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Με κεντρικό σύνθημα «Η πλειοψηφία μίλησε. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πτυχία με αξία. Δωρεάν σπουδές» φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στα Προπύλαια και πραγματοπoιησαν πορεία μέχρι τη Βουλή. Οι διαδηλωτές εμφανίζονται μάλιστα αποφασισμένοι να παραμείνουν έξω από τη Βουλή, έως αργά το βράδυ οπότε και αναμένεται να διεξαχθεί η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου.

Στη διαδήλωση συμμετέχουν επίσης σωματεία εκπαιδευτικών, μαθητές και μαθήτριες, εργατικά συνδικάτα και ομοσπονδίες.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικούν μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν, την απόσυρση του νομοσχεδίου, αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια για καθηγητές, προσωπικό, υποδομές, πτυχία με αξία και δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους και όλες (φοιτητικές εστίες, σίτιση, μεταφορά).

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, διαδηλωτές κρέμασαν μεγάλο πανό με σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι σπουδές μας» στην πρόσοψη μεγάλου πολυκαταστήματος στην πλατεία Συντάγματος.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας. Μπορείτε να ενημερώνεστε διαρκώς για την κίνηση στους δρόμους ΕΔΩ.