Skip to main content

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Η ιστορία της Τασίας Λαΐδου, μιας Πόντιας από το Κιουλαπέρτ του Καρς

Η Τασία Λαΐδου στον κήπο της στη Μεταμόρφωση του νομού Κιλκίς τη δεκαετία του ’60 (φωτ.: αρχείο Αντιγόνης Ιωαννίδου)

Η Αλεξία Ιωαννίδου «ανάβει» θυμίαμα μνήμης για τις γυναίκες που κατάφεραν να ξεπεράσουν ανυπέρβλητα εμπόδια και να ριζώσουν σε νέο τόπο

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο στις 8 του Μάρτη. Ο εορτασμός της έχει θεσπιστεί από το 1977 στο Συμβούλιο του ΟΗΕ, με σκοπό να αναδείξει στην παγκόσμια κοινότητα τα προβλήματα των έμφυλων διακρίσεων και να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο νους μας αυτή την ημέρα δεν μπορεί να μην ανατρέξει στις γιαγιάδες μας και τις προγιαγιάδες μας, τις γυναίκες εκείνες που μπήκαν στο στόχαστρο της Γενοκτονίας και της απάνθρωπης κτηνώδους πολιτικής των Νεότουρκων, αφού οι γενοκτονίες στρέφονται πρωτίστως εναντίον των μητέρων που φέρουν μέσα τους τη ζωή.

Ως φόρο τιμής λοιπόν στις μάνες μας, στις μάνες των μανάδων μας, μανάδων προς μανάδων εάν είναι δόκιμο να παραφράσουμε την ευχή της Εκκλησίας μας «γονέων προς γονέων», ας ανάψουμε το θυμίαμα της μνήμης και ας ευωδιάσουμε τη θύμησή μας με τις αγαπημένες ανιούσες συγγενείς μας, τις γιαγιάδες και τις προγιαγιάδες μας που εξαναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους στο Πόντο, τον τόπο τους για 2.500 χρόνια, για να έρθουν στην Ελλάδα και να γεννηθούμε όλοι εμείς, οι απόγονοί τους. Ελάχιστο χρέος μας να μην ξεχάσουμε ποτέ την ιστορία και τον πολιτισμό που μας κληροδότησαν.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ