Skip to main content

ΠΓΔΜ: Αποκαλύψεις για νοθεία στις εκλογές έκανε η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ,  Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Ζόραν Ζάεφ, κατηγόρησε τη δεξιά κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι για νοθεία των εκλογικών αναμετρήσεων όλων των τελευταίων χρόνων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο των αποκαλύψεών του για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, γνωστοποίησε πληθώρα τηλεφωνικών συνομιλιών, μεταξύ του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, υπουργών της κυβέρνησής του, κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, κατά τη διάρκεια εκλογικών αναμετρήσεων στη χώρα, από τις οποίες προκύπτουν σοβαρές παρατυπίες κατά τη διεξαγωγή των εκλογών, που θέτουν εν αμφιβόλω τη νομιμότητα τους.

Όπως ακούγεται από τις συνομιλίες, ο Ν. Γκρούεφσκι δίνει εντολή να ακυρωθούν όσο το δυνατό περισσότερα ψηφοδέλτια σε κεντρικό δήμο της πρωτεύουσας της χώρας, ώστε να μην κερδίσει ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές, που διεξήχθησαν το 2013. Από τις ίδιες συνομιλίες, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση του κ. Γκρούεφσκι ενέγραψε στους εκλογικούς καταλόγους της ΠΓΔΜ πολίτες από την Αλβανία, σλαβικής καταγωγής, ώστε να ψηφίσουν υπέρ των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος.

Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη φέρονται να ασκούν σοβαρές πιέσεις και απειλές σε ψηφοφόρους, να «εξαγοράζουν» Ρομά ψηφοφόρους παρέχοντάς τους, προεκλογικά, τρόφιμα και σακιά με αλεύρι, ενώ όλος σχεδόν ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί στην υπηρεσία του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι, με στόχο την πανηγυρική επικράτηση του σε εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων χρόνων. Μάλιστα, σε μία από τις συνομιλίες, η υπουργός Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, φέρεται να λέει ότι έχει μετατρέψει το υπουργείο σε επιτελείο του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE.

Ο κ.Ζάεφ, σε συνέντευξη Τύπου από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στα Σκόπια, έκανε λόγο για «όργιο νοθείας» και κάλεσε τους πολίτες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να συγκεντρωθούν την Τρίτη σε συνεδριακό κέντρο της πρωτεύουσας, όπου, όπως είπε, θα γνωστοποιήσει ακόμη πιο συνταρακτικά στοιχεία για την πλαστογράφηση των εκλογών στη χώρα.

Οι αποκαλύψεις του κ. Ζάεφ είναι οι έβδομες στη σειρά, στη διάρκεια των τελευταίων 25 ημερών σχετικά με το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που συνταράσσει τη χώρα. Η αντιπολίτευση έχει γνωστοποιήσει, μέχρι στιγμής, ότι η κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι, μέσω των μυστικών υπηρεσιών, παρακολουθούσε τα τηλέφωνα πάνω από 20.000 πολιτών της χώρας, επενέβαινε με τρόπο απροκάλυπτο στη λειτουργία της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης, παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες πάνω από 100 δημοσιογράφων της χώρας, ασκούσε διώξεις σε πολιτικούς αντιπάλους της και διασπάθιζε δημόσιο χρήμα.

Ο Ζόραν Ζάεφ ισχυρίζεται ότι οι τηλεφωνικές υποκλοπές που δημοσιοποιεί διεπράχθησαν από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και έφθασαν στα χέρια του από «απλούς πατριώτες» που εργάζονταν στις μυστικές υπηρεσίες της ΠΓΔΜ και οι οποίοι «δεν άντεχαν άλλο», ενώ ο Νίκολα Γκρούεφσκι αναφέρει ότι αυτές έγιναν από ξένες μυστικές υπηρεσίες, με σκοπό να προκληθεί αναταραχή στη χώρα και να ανατραπεί η κυβέρνησή του.