Skip to main content

Χίος: Ιδρύεται νέα μονάδα με 40 δασοκομάντος

Φωτ. Χ/ @nmitarakis

«Θα προστεθούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και θα βοηθήσουν στο έργο καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών» δήλωσε ο Β. Κικίλιας από τη Χίο

Νέα μονάδα με περίπου 40 δασοκομάντος ιδρύεται στη Χίο, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με τους εμπλεκόμενους φορείς για την προετοιμασία της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου, στην πυροσβεστική υπηρεσία του νησιού.

«Είναι πολύ σημαντικό για το νησί πλέον, ότι προστίθεται στο νησί της Χίου μία Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), δασοπυροσβέστες πολύ σημαντικοί για μας. Υπολογίζεται ότι θα είναι 40 δασοκομάντος, οπότε αυτοί θα προστεθούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και φυσικά θα βοηθήσουν πολύ περισσότερο στο έργο καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών» δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Επιπλέον, ο υπουργός αναφέρθηκε σε δράσεις πρόληψης για την αντιπυρική περίοδο. «Σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόληψη, έχουμε ορίσει νομοσχέδιο στη Βουλή, έχουμε φροντίσει έτσι ώστε το σύνολο των δυνάμεων προκαταβολικά να αντιμετωπίσει καταστάσεις τις οποίες υπάρχουν. Θα μπούμε στα δάση με τον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ, το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Εκατό μέτρα περίμετρος γύρω από τα στρατόπεδα θα πρέπει να είναι καθαρισμένα και με ζώνες δασοπυρόσβεσης το καλοκαίρι και φυσικά καλούνται και οι πολίτες να συνεισφέρουν, να καθαρίσουν τα οικόπεδα τους τα περιαστικά, περιδασικά, τα σπίτια τους και να φροντίσουν έτσι ώστε να μπορούμε όλοι μαζί να προστατεύσουμε αυτό το πανέμορφο νησί» επεσήμανε ο κ. Κικίλιας. Αναφέρθηκε επίσης στην αυστηροποίηση των ποινών για εμπρησμούς.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης, συνοδεύοντας τον κ. Κικίλια στην επίσκεψή του, δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το μήνυμα που έδωσε ο Βασίλης Κικίλιας ότι το κράτος θα έχει τον δικό του ρόλο στην προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, αλλά και οι πολίτες πρέπει να έχουν τον δικό τους ρόλο, να καθαρίσουν να χωράφια τους, να αποφεύγουν την άσκοπη χρήση φωτιάς το καλοκαίρι».