Skip to main content

Τέμπη, ένας χρόνος οδύνης και οργής: Συγκλονίζουν επιζήσαντες και συγγενείς θυμάτων – «Θέλουμε δικαίωση»

(Kontstantinos Tsakalidis / SOOC)

Οι οικογένειες των νεκρών εξακολουθούν να μιλούν για έγκλημα και ζητούν δικαίωση - «Δεν θα είμαι ξανά ο ίδιος» δηλώνει επιζήσας

Βυθισμένοι στον πόνο, στη θλίψη, αλλά και στη μέγγενη των αναπάντητων ερωτημάτων βρίσκονται οι συγγενείς των 57 θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, ένα έτος μετά τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, οπότε και «πάγωσε» ο χρόνος για δεκάδες οικογένειες.

(ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS)
(EUROKINISSI)

Οι οικογένειες των 57 νεκρών εξακολουθούν να μιλούν για έγκλημα, ζητούν δικαίωση, να μην υπάρξει συγκάλυψη και να φτάσει μέχρι τέλους η απόδοση ευθυνών. Την ίδια ώρα, τον δικό τους «Γολγοθά» ανεβαίνουν οι επιζήσαντες της τραγωδίας, που βγήκαν ζωντανοί από τον εφιάλτη, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ψυχικά και σωματικά τραύματα που άφησε χαραγμένα πάνω τους η πολύνεκρη σύγκρουση.

Τέμπη, ένας χρόνος μετά: Μνημόσυνο στον τόπο της τραγωδίας για τα 57 θύματα

(Kontstantinos Tsakalidis / SOOC)
(Kontstantinos Tsakalidis / SOOC)

(ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS)

«Μαμά κοιμήσου, θα αργήσω…»

Ο Κώστας, φοιτητής Γεωπονίας που έχασε τη ζωή του στα Τέμπη, μιλούσε στο τηλέφωνο με τη μητέρα του την ώρα του δυστυχήματος. «11 και, όταν έγινε το δυστύχημα, μιλούσε στο τηλέφωνο με τη μητέρα του και λέει ‘μαμά κοιμήσου, θα αργήσω’, θα σε πάρω όταν φτάσω’. Αμέσως κόπηκε το τηλέφωνο» ανέφερε ο παππούς του, ανακαλώντας όσα συνέβησαν πριν από έναν χρόνο.

Ο 34χρονος Βάιος, που έχασε επίσης τη ζωή του στη μοιραία επιβατική αμαξοστοιχία, ταξίδευε με τη σύντροφό του, η οποία τραυματίστηκε σοβαρά που χρειάστηκε να περάσει έναν μήνα στη ΜΕΘ.

«Είναι πάρα πολύ βαρύ. Θα πάμε στο σημείο μηδέν να αγκαλιάσουμε τις υπόλοιπες οικογένειες, με τις οποίες γίναμε οικογένεια μετά από όλα αυτά» δήλωσε αδερφός θύματος, μιλώντας για το πένθος που βιώνουν οι οικογένειες.

(Kontstantinos Tsakalidis / SOOC)

(ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS)

«Είναι ζωντανός από τύχη»

Κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να πιστέψουν ακόμη πώς κατάφεραν να βγουν ζωντανοί. «Είχε εισιτήριο στο δεύτερο βαγόνι. Στον Παλαιοφάρσαλο που γίνεται η αλλαγή για όσους μετακινούνται από Καρδίτσα προς Θεσσαλονίκη είδε στο κινητό του το 2 για 5. Το αποτέλεσμα ήταν να ανεβεί στο 5ο βαγόνι και σήμερα να είναι ζωντανός από τύχη να πω, από θαύμα» δήλωσε η μητέρα επιβάτη.

Τέμπη: Χτύπησαν 57 φορές οι καμπάνες σε όλη τη χώρα

«Όσοι είμαστε, για όσους δεν είναι»

Η Ευδοκία, επιζήσασα του δυστυχήματος, ανήρτησε ένα σκίτσο, συνοδεύοντάς το με τη λεζάντα «Όσοι είμαστε, για όσους δεν είναι».

«Κανείς δεν θα γυρίσει τους ανθρώπους τώρα, αλλά ας αναλογιστούμε ποια είναι η κατάσταση σήμερα… Με μία αγνοούμενη και τρία εξαφανισμένα βαγόνια, κάποιοι έσπευσαν να κάνουν επιχωμάτωση» δήλωσε μιλώντας στον Ant1. «Οι εφιάλτες επιμένουν και όταν είμαι ξύπνια» πρόσθεσε, τονίζοντας πως το δυστύχημα στα Τέμπη δεν πρέπει να ξεχαστεί.

«Δεν θα είμαι ξανά ο ίδιος»

Ο επιζήσας Στέργιος Μιναέμης, που επέστρεψε σήμερα στο σημείο «μηδέν» για το μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega: «Τα πρώτα συναισθήματα είναι ανάμικτα, ένα ρίγος μας διαπερνάει. Από την άλλη με αυτά που βλέπουμε ρίχνουν αλάτι στις πληγές μας μας εμπαίζουν καθημερινά».

Ο ίδιος δεν έκρυψε την αγανάκτησή του, έκανε λόγο για «θέατρο» και «συγκάλυψη» και ζητεί δικαίωση για τα θύματα. «Η Επιτροπή που έχει δημιουργηθεί είναι επιτροπή συγκάλυψης και όχι διερεύνησης. Θέλουμε δικαίωση». Μίλησε ακόμη για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα, έναν χρόνο μετά την τραγωδία: «Δεν θα είμαι ξανά ο ίδιος, όπως ήμουν. Δεν μπορώ να εργαστώ να κάνω αρκετά πράγματα στην καθημερινότητά μου η βοήθεια είναι μηδαμινή. Τα μέτρα που ανακοίνωσαν ήταν για να φανούν καλοί στα μάτια κάποιων».

«Τα θυμάμαι όλα, είναι εικόνες που δεν θα φύγουν από το μυαλό μου. Έχει περάσει ακριβώς ένας χρόνος, αλλά είναι κυριολεκτικά σαν χθες» δήλωσε ο επιζήσας Ανδρέας Αλικανιώτης στον Action24.

Τέμπη: Το χρονικό μίας τραγωδίας, η ανατομία ενός εγκλήματος