Skip to main content

Χεζμπολάχ: Εχθρική ενέργεια των αραβικών μοναρχιών ο χαρακτηρισμός μας ως τρομοκρατών

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου χαρακτήρισε «εχθρική και απρόσεκτη» την κίνηση των έξι χωρών του Αραβοπερσικού Κόλπου να την χαρακτηρίσουν ως τρομοκρατική οργάνωση.

Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), Κατάρ, Μπαχρέιν, Κουβέιτ και Ομάν, που συνεργάζονται στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, κήρυξαν την Τετάρτη και επισήμως τη λιβανική σιιτική μουσουλμανική οργάνωση «τρομοκρατική».

Η Χεζμπολάχ χρηματοδοτείται από το σιιτικό ισλαμιστικό καθεστώς του Ιράν, βασικό αντίπαλο των κατά κύριο λόγο σουνιτικών μουσουλμανικών μοναρχιών του Κόλπου και κυρίως της Σαουδικής Αραβίας στη μάχη για την περιφερειακή ηγεμονία στη Μέση Ανατολή.

Οι έξι χώρες κατήγγειλαν ότι η ιρανόφιλη οργάνωση, η οποία συνεργάζεται και με το κοσμικό αλλά φιλοσιιτικό καθεστώς Άσαντ στη Συρία κάνει απόπειρες στρατολόγησης πολιτών τους, ενώ στέλνει παρανόμως όπλα στο έδαφός τους.

Στο Μπαχρέιν οι σιίτες μουσουλμάνοι αποτελούν την πλειοψηφία, παρά το γεγονός ότι κυβερνώνται από σουνιτική βασιλική οικογένεια, ενώ και η Σ. Αραβία έχει μεγάλη σιιτική μειονότητα.

Σύμμαχοι της Χεζμπολάχ είναι ακόμη η ελεγχόμενη από τους σιίτες, φιλοϊρανική κυβέρνηση του Ιράκ, καθώς και οι σιίτες μαχητές Χούδι της οργάνωσης Ανσάρ Αλλάχ, οι οποίοι έχουν καταλάβει με τα όπλα την εξουσία στην κατά πλειονότητα σουνιτική Υεμένη.

naftemporiki.gr