Skip to main content

13 Κινητά Κέντρα Επιχειρήσεων τελευταίας τεχνολογίας για όλη τη χώρα

ΥΠ. ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Κικίλιας: Γίνεται πράξη το ΑΙΓΙΣ

Τη σύμβαση παραλαβής 13 Κινητών Κέντρων Επιχειρήσεων – ένα για κάθε Περιφέρεια της χώρας – υπέγραψε την Πέμπτη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Πρόκειται για προμήθεια μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ύψους 8,7 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ». Το έργο αφορά σε 13 Κινητές Μονάδες οι οποίες θα βρίσκονται στο πεδίο φυσικών καταστροφών (δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί κ.α), με σκοπό τον επιτόπιο διοικητικό και επιχειρησιακό συντονισμό του Πυροσβεστικού Σώματος και όλων των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας.

Στις δηλώσεις του, ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, επισήμανε την άμεση υλοποίηση ενός από τα πιο σημαντικά project τα οποία έχει αναλάβει ποτέ το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και το Πυροσβεστικό Σώμα, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

«Προσβλέπουμε στην άμεση παράδοση με βάση το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει ορισθεί από τα συμβόλαια των εν λόγω 13 Κινητών Κέντρων Επιχειρήσεων», ανέφερε και συνέχισε: «Πλέον κάθε τρεις και λίγο – μέχρι τα τέλη Μαρτίου που θα έχουμε βγάλει σε διαγωνισμούς το σύνολο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ – θα υπογράφουμε συμβάσεις για τα βασικά εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία αφορούν τους πολίτες όλης της χώρας, τη διαλειτουργικότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, των εθελοντών, των πολιτών, της Αυτοδιοίκησης και όλων αυτών που θα εμπλακούν στις μάχες τις οποίες θα κληθούμε να δώσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα».

Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σημείωσε πως «για πρώτη φορά η χώρα υλοποιεί τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έγινε ποτέ για την αναβάθμιση εξοπλισμού ικανού να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες, κυρίως στο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος».

Όπως συμπλήρωσε, «είναι η πρώτη φορά που η χώρα υλοποιεί ένα μεγάλο πακέτο εξοπλισμού με ανοιχτές διαδικασίες. Η ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος δεν είναι απλά ότι θα συμβάλει στην τεχνική υποστήριξη στο έργο της Πυροσβεστικής, είναι ότι θα αλλάξει σελίδα της χώρας απέναντι στις αγορές, κυρίως στους μεγάλους προμηθευτές για το πώς υλοποιεί δημόσιες συμβάσεις».