Skip to main content

Αγρότες: Αποχώρησαν από το Σύνταγμα και επιστρέφουν στα μπλόκα

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Συντεταγμένα η αναχώρηση του κονβόι των τρακτέρ - Την Πέμπτη οι αποφάσεις για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων

Δεκάδες τρακτέρ διανυκτέρευσαν στο Σύνταγμα, μετά το μαζικό αγροτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή 6.500 αγροτών και διαδηλωτών από όλη την Ελλάδα, και πήραν σήμερα τον δρόμο της επιστροφής προς τα μπλόκα.

(REUTERS/Louisa Gouliamaki)

Πάνω από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα κατέκλυσαν χθες το κέντρο της Αθήνας, ενώ αγρότες από όλη τη χώρα έφτασαν στην πρωτεύουσα με 112 λεωφορεία. Με πανό και συνθήματα όπως «Χωρίς εμάς, τι θα φας;» και «No farmers, no food, no future» o αγροτικός κόσμος διατράνωσε τα αιτήματά του ζήτησαν από τους αρμόδιους τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρέλαιου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του ΕΦΚ που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί μιας και η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.

(REUTERS/Louisa Gouliamaki)

Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ρεύμα ζητούν η τιμή κιλοβατώρας να πέσει τα 7 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν. Επίσης, τονίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».

(REUTERS/Louisa Gouliamaki)

Στέκονται παράλληλα στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που εργάζονται από τρίτες χώρες. «Φέτος που το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε, πού βρέθηκε το γάλα και μάλιστα μειώθηκε και η τιμή που πληρώθηκε ο κτηνοτρόφος;» αναρωτιούνται.

(REUTERS/Louisa Gouliamaki)

Σε αναφορά τους για την ΚΑΠ, οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».

(REUTERS/Louiza Vradi)

Το δρομολόγιο της επιστροφής

Η σταδιακή αποχώρηση των τρακτέρ που παρέμεναν στο Σύνταγμα ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.30 το πρωί συντεταγμένα. Ειδικότερα, τα τρακτέρ ακολούθησαν την εξής διαδρομή: Πανεπιστημίου – Πλατεία Ομονοίας – Αγ. Κωνσταντίνου – Πλατεία Καραϊσκάκη – Αχιλλέως – Λ . Αθηνών – Λ. Κηφισού.

Άνοιξαν οι δρόμοι στο κέντρο

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

NAFTEMPORIKI.GR

Λόγω της αναχώρησης του κονβόι τέθηκαν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε σημεία του οδικού δικτύου της Αθήνας. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ, λίγο πριν τις 12.00 αποδόθηκαν στην κυκλοφορία οι Λ. Βασιλίσσης Αμαλίας, Λ. Βασ. Σοφίας και η οδός Πανεπιστημίου. Παράλληλα ήρθη η εκτροπή που διενεργούνταν στην άνοδο της Λ. Συγγρού προς Καλλιρρόης, λόγω της αποχώρησης των τρακτέρ.

Μπορείτε να ενημερώνεστε διαρκώς για την κίνηση στους δρόμους ΕΔΩ.

Τα περισσότερα λεωφορεία που είχαν σταθμεύσει χθες στο ΟΑΚΑ αναχώρησαν χθες το βράδυ.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Αύριο οι αποφάσεις για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων

Το επόμενο ραντεβού έχει δοθεί για αύριο, Πέμπτη, οπότε και θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα προκειμένου να ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου. Στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Daniel».

Διαβάστε όλα όσα συνέβησαν στο χθεσινό αγροτικό συλλαλητήριο ΕΔΩ:

LIVE: Οι αγρότες κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας – Το πρωί της Τετάρτης θα αποχωρήσουν τα τρακτέρ

naftemporiki.gr