Skip to main content

Reuters για αγροτικές κινητοποιήσεις: Εντείνουν την πίεση στην κυβέρνηση τα τρακτέρ στο Σύνταγμα

(REUTERS/Louiza Vradi)

Τι μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο από το κέντρο της Αθήνας

Αγρότες από όλη την Ελλάδα οδήγησαν τα τρακτέρ τους στην Αθήνα την Τρίτη, εντείνοντας τις κινητοποιήσεις εβδομάδων για την αύξηση του κόστους, τον ξένο ανταγωνισμό και τις καταστροφικές πλημμύρες, μεταδίδει το Reuters. «Καθώς οδηγούσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, ακούγονταν κόρνες και επευφημίες των περαστικών. Δεκάδες τρακτέρ στάθμευσαν μπροστά στο κοινοβούλιο και δεκάδες άλλα επρόκειτο να φτάσουν στο ίδιο σημείο.
“Η κτηνοτροφία πέθανε σήμερα”, έγραφε ένα πανό σε ένα τρακτέρ με ένα μαύρο φέρετρο κολλημένο στο μπροστινό μέρος του» αναφέρει.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει ότι η σημερινή διαμαρτυρία στην ελληνική πρωτεύουσα απηχεί ανάλογες διαδηλώσεις σε άλλα μέρη της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Πολωνίας και της Ιταλίας. «Τα σωματεία των Ελλήνων αγροτών βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εδώ και εβδομάδες, αλλά λένε ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετά για να ικανοποιήσουν τις ανησυχίες τους».

«Ερχόμαστε αυτή τη στιγμή στην Αθήνα για να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο», δηλώνει στο Reuters ο αγρότης Κωνσταντίνος Κατσέλης. «Όλα είναι πολύ ακριβά. Βενζίνη, λίπασμα» εξηγεί.

Εκατοντάδες αγρότες με περίπου 150 τρακτέρ αναμένεται να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, που έχει προγραμματιστεί για τις 18:30 και εντείνει την πίεση στην κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη προσφέρει εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και παράταση ενός έτους της φορολογικής έκπτωσης για το αγροτικό ντίζελ, σημειώνει το Reuters.

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα, κυρίως τα καύσιμα και το κόστος ενέργειας», λέει στο πρακτορείο ένας από τους διαμαρτυρόμενους αγρότες από τη Θεσσαλία, ο Χρήστος. «Η περσινή χρονιά ήταν καταστροφική για τους αγρότες, δεν μπορούσαμε να παράξουμε σταφύλια, ούτε ελαιόλαδο, βγάλαμε λίγο βαμβάκι αλλά πουλήθηκε σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή».