Skip to main content

Κέντρο Αθήνας: Καταδίωξη και σύλληψη ανήλικου διακινητή που «χώρεσε» 12 μετανάστες σε Ι.Χ.

ΕΛ.ΑΣ.
Το αυτοκίνητο με το οποίο μεταφέρονταν οι 12 παράτυποι μετανάστες

Οι 3 εξ αυτών εντοπίστηκαν στον χώρο των αποσκευών

Η  παρουσία πολλών ατόμων στο εσωτερικό Ι.Χ. αυτοκινήτου τράβηξε την προσοχή, πρωινές ώρες της Δευτέρας, αστυνομικών της Ομάδα ΔΙ.ΑΣ., που κάλεσαν σε έλεγχο τον οδηγό του οχήματος, που κινούνταν στην οδό Στρατηγού Καλλάρη στο κέντρο της Αθήνας, καθώς το έκριναν ύποπτο.

Ο οδηγός, ωστόσο, δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις των αστυνομικών, αλλά επιτάχυνε, πραγματοποιώντας ελιγμό προς την οδό Αχαρνών, με τους αστυνομικούς να ακολουθούν το προπορευόμενο αυτοκίνητο από κοντινή απόσταση ασφαλείας, καλώντας διαρκώς με χρήση φάρου και ηχητικών σημάτων τον οδηγό να σταματήσει το όχημα.

Όταν αυτό ακινητοποιήθηκε στην οδό Αχαρνών, διαπιστώθηκε ότι ο οδηγός μετέφερε στοιβαγμένους 12 ομοεθνείς του αλλοδαπούς, 8 γυναίκες και 4 άνδρες. Οι 3 εξ αυτών εντοπίστηκαν στον χώρο των αποσκευών.

Ακολούθως, οδηγήθηκαν στην έδρα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, όπου επιλήφθηκε προανακριτικά το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης.

Σε βάρος του 17χρονου αλλοδαπού οδηγού, μέλους κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, σχηματίστηκε δικογραφία για διευκόλυνση εισόδου στο ελληνικό έδαφος εκ κερδοσκοπίας, μεταφορά αλλοδαπών στο εσωτερικό και απείθεια. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκε συγκατηγορούμενός του και αναζητείται.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο 17χρονος παρέλαβε τους μετανάστες, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, κοντά στα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, προκειμένου να τους προωθήσει στην Αθήνα.

Οι μετανάστες εισήλθαν σε δύο υποομάδες στη χώρα μας. Η πρώτη, αποτελούμενη από τους 4 άνδρες, αρχικά βρισκόταν στη Σερβία. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε οδικώς στη Βόρεια Μακεδονία, όπου επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο του διακινητή. Για την εν λόγω διακίνηση κατέβαλαν το χρηματικό ποσό των 1.700 ευρώ ο καθένας.

Η δεύτερη υποομάδα των 8 γυναικών έφτασε στη χώρα μας ομοίως μέσω της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ προηγουμένως είχαν προωθηθεί από την Κύπρο στη Σερβία, καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό των 3.500 ευρώ η κάθε μία.

Το κύκλωμα τους ζητούσε να δηλώσουν αν επιθυμούν να προωθηθούν περαιτέρω στη Γαλλία και σε θετική περίπτωση απαιτούνταν επιπλέον το χρηματικό ποσό των 3.500 ευρώ.

Από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης, το οποίο χειρίστηκε την υπόθεση, κινήθηκε η διαδικασία καταγραφής-χαρτογράφησης για τους 12 μετανάστες, προκειμένου να εφαρμοστεί η επιστροφή τους στη χώρα καταγωγής τους.

Κατασχέθηκε το αυτοκίνητο ως μέσο παράνομης προώθησης μεταναστών.

Ο διακινητής, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.