Skip to main content

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 14 Φεβρουαρίου

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Τον ιερομάρτυρα Βαλεντίνο (ή Ουαλεντίνο) τιμά σήμερα, 14 Φεβρουαρίου, η Εκκλησία.

Τιμούνται επίσης οι: Όσιος Αυξέντιος ο εν τω Όρει, Όσιος Αβραάμ, Όσιος Μάρων, Άγιος Νικόλαος ο εξ Ιχθύος της Κορινθίας, Άγιος Γεώργιος ο Παϊζάνος, Οσίος Ιλαρίων ο Ιβηρίτης και Όσιος Αυξέντιος ο εν Καρτιλίω ασκήσας.

Γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Βαλεντίνος και Βαλεντίνη. 

Ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν ιερέας στη Ρώμη και βοηθούσε τους Χριστιανούς που ήταν θύματα διώξεων στην περιοχή. Μαρτύρησε και θάφτηκε σε χριστιανικό κοιμητήριο στην Βία Φλαμινία κοντά στο Πόντε Μίλβιο της βόρειας Ρώμης στις 14 Φεβρουαρίου, η οποία εορτάζεται ως Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το 496.

Τα λείψανα του κρατήθηκαν στην Εκκλησία και Κατακόμβες του Αγίου Βαλεντίνου (Catacombe di San Valentino), η οποία παρέμεινε σημαντικός χώρος προσκυνήματος κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, μέχρι τη μεταφορά των λειψάνων του στην εκκλησία Σάντα Πρασσέντε (Αγίας Πραξήδης) στο ποντιφικάτο του Νικολάου Δ΄.

Το λουλουδοσκέπαστο κρανίο του Αγίου Βαλεντίνου εκτίθεται στη βασιλική της Σάντα Μαρία ιν Κοσμεντίν της Ρώμης, ενώ άλλα λείψανα μεταφέρθηκαν στην Καρμελιτική Εκκλησία της οδού Γουάιτφραϊαρ στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα. Αυτός ο χώρος αποτελεί δημοφιλή χώρο προσκηνύματος, ιδιαίτερα στις 14 Φεβρουαρίου, για αυτούς που ψάχνουν για αγάπη.