Skip to main content

Κικίλιας: Πρώτη φορά μαζί στα θρανία για τις δασικές πυρκαγιές πυροσβέστες, δασάρχες, αστυνομικοί, ΟΤΑ, ΔΕΔΔΗΕ

ΥΠ. ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Κύκλος σεμιναρίων για όλους τους αρμόδιους αξιωματικούς από όλη την Επικράτεια

Επιμορφωτικό πρόγραμμα με αντικείμενο την κοινή εκπαίδευση όλων των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας και των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο προετοιμασίας της αντιπυρικής περιόδου.

Πρόκειται για το 1ο από τα 4 σεμινάρια που θα υλοποιηθούν, στο οποίο συμμετείχαν 250 στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας από όλη την Ελλάδα ανά περιφερειακή ενότητα, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα προστεθούν και αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τα στελέχη αυτά θα λειτουργήσουν ως «πυρήνες», οι οποίοι θα μεταφέρουν τις γνώσεις τους σε όλους τους φορείς και όλα τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας ανά νομό, όπου θα γίνουν αντίστοιχες κοινές εκπαιδεύσεις με την επιπλέον συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΔΕΔΔΗΕ. Στην τελική φάση του επιμορφωτικού προγράμματος θα πραγματοποιηθούν κοινές ασκήσεις στο πεδίο.

Στο σημερινό επιμορφωτικό πρόγραμμα αναπτύχθηκαν θέματα όπως τα είδη, τα χαρακτηριστικά και η κατανομή των δασών, των εθνικών δρυμών και των προστατευόμενων περιοχών, η διαχείριση και η προστασία τους εν μέσω κλιματικής κρίσης, τα έργα και οι δράσεις πρόληψης για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, η συμπεριφορά των πυρκαγιών, ο ρόλος της καύσιμης ύλης και της τοπογραφίας, η επίδραση των μετεωρολογικών συνθηκών και η αλληλεπίδρασή τους σε πυρκαγιές ακραίας συμπεριφοράς κ.α.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε πως «σήμερα γίνεται κάτι πρωτοποριακό. Καθόμαστε στα θρανία. Και μιλάω για 250 ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, που εκπαιδεύονται από καθηγητές Δασολογίας, δασάρχες και λοιπούς επιστήμονες στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών αναφορικά με τη στρατηγική μας και τους τρόπους αντιμετώπισης. Μαζί με τους πυροσβέστες μας και τους δασάρχες θα καθίσουν στα θρανία και άνθρωποι της ΕΛΑΣ και μετά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και οι εθελοντές μας. Θα εκπαιδευτούν στο σύνολό τους και οι 16.000 πυροσβέστες που έχουμε σε όλη τη χώρα.

Τι φιλοδοξούμε να κάνουμε με αυτό το πρόγραμμα; Είναι καταρχάς 4 επιμορφωτικά σεμινάρια και μετά ασκήσεις πεδίου, προκειμένου να μπορέσουμε να εξελιχθούμε με βάση τις νέες συνθήκες της κλιματικής κρίσης και αντιμετωπίσουμε πολύ-πολύ καλύτερα τις δασικές πυρκαγιές.

Δεν είναι ποτέ αργά για να ξανακάτσουμε όλοι στα θρανία. Είναι σημαντικό για εμάς να εξελιχθούμε και να έχουμε ως όπλα στη φαρέτρα μας τις νέες τεχνικές που υπάρχουν, τις σύγχρονες τεχνικές, να χρησιμοποιήσουμε τη νέα τεχνολογία και να προετοιμαστούμε, ώστε να είμαστε πολύ-πολύ καλύτεροι φέτος στην αντιπυρική περίοδο με βάση την κλιματική κρίση και αυτά τα οποία γίνονται στο πλανήτη. Βλέπετε τι έγινε πριν από λίγες μέρες στη Χιλή. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολες συνθήκες το καλοκαίρι και θα παλέψουμε με ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, υπογράμμισε πως «γίνεται μια προσπάθεια εκπαίδευσης, σεμινάριο τριήμερο όλων των αξιωματικών από όλη την Επικράτεια, ώστε να το παρακολουθήσουν, να είμαστε ακόμη πιο έτοιμοι για την αντιμετώπιση της απερχόμενης αντιπυρικής περιόδου. Τέτοιο σεμινάριο έχει να γίνει πάρα πολλά χρόνια, πάνω από 20 για τα στελέχη όλα της Επικράτειας».

Με τη σειρά του, ο επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Aθανάσιος Μπαλάφας, επισήμανε πως «γίνεται μια προσπάθεια, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών ολιστικά και να δώσουμε περισσότερη βαρύτητα στη πρόληψη, ώστε να διαχειριστούμε τον κίνδυνο και όχι το αποτέλεσμα του κινδύνου. Αυτοί οι συνάδελφοι που εκπαιδεύονται σήμερα θα αποτελέσουν τον πυρήνα για να εκπαιδεύσουν όλους τους άλλους συναδέλφους τον επόμενο μήνα και θα διοργανώσουμε σεμινάριο στο οποίο θα καθίσουμε ξανά όλοι μαζί: οι ΟΤΑ, οι άνθρωποι των δήμων, όλοι όσοι διαχειριζόμαστε τον κίνδυνο δασικής πυρκαγιάς, να βρεθούμε στο ίδιο τραπέζι για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε καλύτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».

Εισηγητές του σημερινού εκπαιδευτικού σεμιναρίου ήταν οι: Αντιπύραρχος Βασίλειος Μπίκας – Τμήμα Οργάνωσης Α.Π.Σ., αντιπύραρχος Αλέξιος Ρούκος – Τμήμα Υγείας και Ασφάλειας Α.Π.Σ., αντιπύραρχος Γρηγόριος Τσοκανάς – 9ος Π.Σ. Αθηνών, αντιπύραρχος Ιωάννης Κολοβός & υποπυραγός Δριτσάκος Πέτρος – 1Η Ε.ΜΟ.Δ.Ε. (Ελευσίνα), αντιπύραρχος Ιωάννης Κουϊνέλης – Τμήμα Επιχειρήσεων Αεροπυρόσβεσης & Εναέριας Επιτήρησης Α.Π.Σ., αντιπύραρχος Αθανάσιος Γουλιάμου & πυραγός Καραφασουλής Θεμιστοκλής – Τμήμα Ασύρματης και Ενσύρματης Επικοινωνίας Α.Π.Σ., αντιπύραρχος Αντώνιος Ταμπάκης – Π.Ε.Κ.Ε. Αττικής, πύραρχος Ζησούλα Ντάσιου, αντιπύραρχος Εμμανουήλ Μηλαίος, αντιπύραρχος Διονύσιος Καρδάρας, αντιπύραρχος Παναγιώτης Μπάμπαλης & αντιπύραρχος Γεώργιος Σιώκος – Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ., πύραρχος Ε.Κ. (ΠΛ) Γεώργιος Κορομηλάς, αντιπύραρχος Ε.Κ. (ΠΛ) Αλέξανδρος Μαλούνης & υποπυραγός Ε.Κ (ΠΛ) Ζαβέλης Αντώνιος – Τμήμα Επιχειρησιακής Πληροφορικής και Γεωχωρικής Ανάλυσης, αντιπύραρχος Βασίλειος Κοκορομύτης, αντιπύραρχος Μενέλαος Ανδρεσάκης, πυραγός Καμπέρος Ιωάννης & πυραγός Γαλάνης Νικόλαος – Υπηρεσία Εναέριων Μέσων Π.Σ, αντιπύραρχος Σπυρίδων Καρούμπης – 10ος Π.Σ. Αθηνών, πυραγός Κωνσταντίνος Καστρινάκης – 1η ΕΜΑΚ Ελευσίνα.

Ευάγγελος Γκουντούφας – γενικός διευθυντής Διεύθυνσης Δασών / ΥΠΕΝ, Χαρά Καρακώστα – δασολόγος / Διεύθυνση Προγραμματισμού Δασικής Πολιτικής, Σουζάνα Ανδρίτσου & Αδαμαντία Γραικιώτου δασολόγοι / Διεύθυνση Προστασίας Δασών, Ευαγγελία Κορακάκη, Γαβριήλ Ξανθόπουλος, Μιλιτιάδης Αθανασίου & Νίκος Προύτσος – ερευνητές ΙΜΔΟ Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, Σοφία Κολλάρου & Μαρία Παντελή – δασοπόνοι – Διεύθυνση Προστασίας Δασών Τμήμα Προστασίας Δασών, Σταύρος Τσιλίκουνας – διευθυντής Δασικών Έργων και Υποδομών / ΥΠΕΝ, Βερενίκη Λούκα – δασολόγος / Διεύθυνση δασικών Έργων και Υποδομών.