Skip to main content

Η στεγαστική αποκατάσταση των προσφύγων του 1922 σε Αθήνα και Πειραιά – Ένα τιτάνιο έργο για ένα φτωχό και διχασμένο κράτος

φωτ.: Κέντρο Μικρασιατικών ΣπουδώνΠροσφυγική συνοικία της Αθήνας, 1950-51 (φωτ.: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών μέσω pontosnews.gr)

Oι παραγκουπόλεις εξαλείφθηκαν με πολύ αργούς ρυθμούς· έως και τον Φεβρουάριο του 1978 περίπου 3.000 οικογένειες ζούσαν ακόμη σε παραπήγματα

Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε το ελληνικό κράτος στις αρχές του 20ού αιώνα: το 1,5 εκατ. των προσφύγων από την καθ’ ημάς Ανατολή που έφτασε στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την επακόλουθη Ανταλλαγή ανέτρεψε πλήρως την πληθυσμιακή ισορροπία. Το 1922 η Ελλάδα ήταν ένα κράτος 5 εκατ. με περιορισμένους φυσικούς πόρους, διχασμένο πολιτικά και οικονομικά κατεστραμμένο. Και ξαφνικά έπρεπε να επιλύσει άμεσα ένα οξύ πρόβλημα, αυτό της στέγασης κυρίως γυναικών και παιδιών κάτω των 10 ετών.

Τρομακτική ήταν η άνοδος του πληθυσμού σε Αθήνα και Πειραιά, όπου εγκαταστάθηκε περίπου το 48% των προσφύγων.

Σχολεία, εκκλησίες, αποθήκες, θέατρα κατακλύστηκαν από κόσμο, ο οποίος σε δεύτερη φάση σε μεγάλο βαθμό αυτοστεγάστηκε με κάθε μέσο στις παρυφές των δύο πόλεων. Oι παραγκουπόλεις εξαλείφθηκαν βαθμιαία, αν και με πολύ αργούς ρυθμούς, σε σημείο που έως και τον Φεβρουάριο του 1978 περίπου 3.000 αστικές προσφυγικές οικογένειες ζούσαν ακόμη σε παραπήγματα!

Διαβάστε περισσότερα στο pontosnews.gr