Skip to main content

ΕΕ: Αυστηρότερες κυρώσεις για τη βία κατά των γυναικών

naftemporiki.gr

Οι νέες ρυθμίσεις θα πρέπει βέβαια ακόμη να εγκριθούν από το Ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη της ΕΕ αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι τυπικό

Η σεξουαλική και η ενδοοικογενειακή βία θα πρέπει να τιμωρούνται πιο σκληρά σε ολόκληρη την ΕΕ στο μέλλον, καθώς οι διαπραγματευτές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη της ΕΕ συμφώνησαν σε έναν νόμο που θα ρυθμίζει τα εγκλήματα αυτά, με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες μέλη.

«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα για να γίνει η Ευρώπη η πρώτη ήπειρος στον κόσμο που θα εξαλείψει τη βία κατά των γυναικών», δήλωσε η Ιρλανδέζα διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Φράνσις Φιτζέραλντ.

Με τον νέο νόμο θα τιμωρούνται πλέον σε ολόκληρη την ΕΕ η σεξουαλική και η ενδοοικογενειακή βία, ο αναγκαστικός γάμος, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων και η αποστολή προσωπικών εικόνων χωρίς συγκατάθεση.

Οι νέες ρυθμίσεις θα πρέπει βέβαια ακόμη να εγκριθούν από το Ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη της ΕΕ αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι τυπικό.

Στο μέλλον, τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσουν μια εθνική τηλεφωνική γραμμή βοήθειας στην οποία θα μπορούν να επικοινωνούν τα θύματα βίας όλο το εικοσιτετράωρο και δωρεάν. Θα πρέπει επίσης να λάβουν μέτρα για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Αυτά θα πρέπει να στοχεύουν, για παράδειγμα, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα είδη βίας που υπάρχουν κατά των γυναικών και στην καταπολέμηση των επιβλαβών στερεοτύπων για το φύλο.

Η Επιτροπή της ΕΕ θέλει επίσης να εντείνει τον αγώνα κατά της κακοποίησης παιδιών.

Ωστόσο, τα πρότυπα σε επίπεδο ΕΕ για τον βιασμό, δεν ρυθμίζονται.

Το Κοινοβούλιο ζήτησε έναν κανονισμό στον οποίο πρέπει να υπάρχει συναίνεση για κάθε σεξουαλική πράξη. Ωστόσο, αρκετές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, το εμπόδισαν,υποστηρίζοντας πώς δεν υπάρχει νομική βάση στο ευρωπαϊκό δίκαιο για μια τέτοια ενιαία ρύθμιση. Ως εκ τούτου, αντίστοιχο άρθρο δεν υπάρχει στον νέο νόμο.

«Είμαι πολύ απογοητευμένη που ορισμένα κράτη μέλη επέλεξαν να βρίσκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας και εμπόδισαν τη συμπερίληψη ενός νόμου για τον βιασμό που βασίζεται στη συναίνεση», δήλωσε η Σουηδέζα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Εβίν Ινσίρ.