Skip to main content

Κρίσιμο τετραήμερο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο με βασικό θέμα την κυβερνητική θέση για το προσφυγικό εν όψει της αυριανής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας.

Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, με την Ειδομένη στα σύνορα με τα Σκόπια να δέχεται όλο και μεγαλύτερο όγκο προσφύγων και μεταναστών, τον αρμόδιο υπουργό Γ. Μουζάλα να δηλώνει χθες στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ότι «από χώρα διέλευσης μπαίνουμε σε μια ενδιάμεση φάση κατά την οποία πρόσφυγες θα παραμείνουν στη χώρα μέχρι να ενεργοποιηθεί δυναμικά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης» και τη Ν.Δ. και την Ένωση Κεντρώων να στέλνουν το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε ελληνικό βέτο στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.  

Νωρίτερα, στις 10:00, στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος χθες βρέθηκε στη Βιέννη και το απόγευμα θα μεταβεί σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συναντηθεί με Νταβούτογλου και Ερντογάν.

Αύριο (Παρασκευή) στις 12:00 στο προεδρικό Μέγαρο θα διεξαχθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό ενώ το Σαββατοκύριακο στην Αθηναΐδα,θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ όπου ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις κυβερνητικές θέσεις για το προσφυγικό και την αξιολόγηση και αναμένεται να μπει στα «βαθιά» νερά της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό, υπό το φως των εξελίξεων και των δημοσιευμάτων για περικοπές στις υψηλές συντάξεις, κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του την Τρίτη στο STAR. 

Την ερχόμενη Δευτέρα Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προσέλθουν στη Σύνοδο Κορυφής ο πρώτος, στο Eurogroup ο δεύτερος. Από τις δύο συνεδριάσεις θα κριθούν τόσο  η τύχη της αξιολόγησης -η κυβέρνηση αναμένει να ανακοινωθεί η ημερομηνία έλευσης των θεσμών στην Αθήνα- όσο και οι εξελίξεις στο προσφυγικό, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί στο κείμενο συμπερασμάτων να υπάρξει ρητή δέσμευση κάθε κράτους χωριστά για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης.  

Το πρόβλημα για την ελληνική αντιπροσωπεία θα εμφανιστεί στην πολύ πιθανή περίπτωση που κάποιες χώρες, π.χ. Αυστρία και χώρες του Βίζενγκραντ, επιμείνουν στη σκληρή τους στάση. Σε αυτήν την περίπτωση η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είπε ότι το ελληνικό βέτο θα αφορά μελλοντικές αποφάσεις για οικονομικά κυρίως θέματα.