Skip to main content

Σ. Ζαχαράκη στο Naftemporiki TV: Το επίδομα γέννησης και τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης για την οικογένεια

Η Σοφία Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

Συνέντευξη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με τη Νικόλ Λειβαδάρα παραχώρησε η Σοφία Ζαχαράκη. Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανέφερε πως «παρατήρησα ότι πέραν των αλλαγών στις δημογραφικές τάσεις οι οποίες κυμαίνονται από το 7% έως το 9% στη μείωση του πληθυσμού, παρατηρείται και μια ενηλικίωση του πληθυσμού στη λογική ότι γερνάμε γρήγορα και αυτά τα δυο χαρακτηριστικά στην Ελλάδα είναι πιο έντονα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες». «Παντού υπάρχει μείωση του μέσου όρου γονιμότητας, του μέσου όρου κτήσης παιδιών» σημείωσε η κ. Ζαχαράκη, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα γίνεται πιο έντονα και πιο γρήγορα.

Η κ. Ζαχαράκη σχολίασε πως «τα μέτρα για την αύξηση του επιδόματος γέννησης στοχεύουν κυρίως στην δυνατότητα των νέων γονέων να καλύψουν τα πρώτα έξοδα, συνδέονται κυρίως με την αύξηση του πληθωρισμού». «Χρειάζεται ένα μεγαλύτερο σχέδιο συνεκτικό, για αυτό, αυτό που θα παρουσιάσουμε στον Πρωθυπουργό τον Μάιο δεν είναι μόνο οικονομικά μέτρα, γιατί εδώ είναι πολύ σημαντικό το πλέγμα προστασίας, είναι η συνέχιση της προσπάθειας για την προστασία της επιστροφής της γυναίκας στη δουλειά, γιατί υπάρχει έντονη ανασφάλεια όταν δουλεύεις, όπως επίσης το θέμα του brain gain, της επανάκτησης των δυνατών νέων ανθρώπων οι οποίοι έφυγαν από το 2010 και μετά, κοιτάμε το ζήτημα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και το πώς μπορεί αυτό να βελτιωθεί γιατί πολλά ζευγάρια πλέον κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία, όπως κοιτάμε και το στεγαστικό».

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε άλλο σημείο της συνέντευξης για το εάν θα υπάρξουν άλλα μέτρα τόνισε πως «θα περιμένουμε μέχρι τον Μάρτιο, όταν παρουσιάσουμε στον Πρωθυπουργό το πρόγραμμα για το δημογραφικό».

Η κ. Ζαχαράκη υποστήριξε σε σχέση με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών πως «εγώ προσωπικά έχω δηλώσει ότι στηρίζω το νομοσχέδιο, το στήριξα από την αρχή γιατί πιστεύω πραγματικά ότι είναι ένα ζήτημα προστασίας των παιδιών». Όπως είπε, «το κράτος και η κυβέρνηση νομοθετεί, έχει προτάξει αυτή την στιγμή την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών αλλά και την ισότητα στον πολιτικό γάμο». Πρόσθεσε, δε, ότι «δεν συνδέουμε το κομμάτι των δικαιωμάτων με μια καιροσκοπική θέαση των δικαιωμάτων».

«Ο Πρωθυπουργός έδωσε μια επιλογή χωρίς να κατευθύνει στην αποχή και νομίζω ότι αυτό δείχνει και τη διάθεση του μέσα σε ένα κόμμα που λειτουργεί και σέβεται την ψήφο συνείδησης» σημείωσε, ενώ τόνισε ότι «προφανώς οι υπουργοί έχουμε μια αυξημένη ευθύνη, ειδικά αυτοί οι οποίοι συνυπογράφουμε». «Από την άλλη το κομμάτι της αποχής είναι κάτι που έχει δώσει ως επιλογή ο Πρωθυπουργός, αυτός επιλέγει και αυτός προτεραιοποιεί και θέτει τους όρους ως προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας αλλά και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου» κατέληξε η κ. Ζαχαράκη.