Skip to main content

Δίκη για το Μάτι: «Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά»

Τι είπε στην απολογία του απολογία του ο 70χρονος που κατηγορείται ότι έκαιγε χόρτα

Κατηγορηματικός ότι δεν ήταν εκείνος που έβαλε τη φωτιά για να κάψει χόρτα και κατέκαψε το Μάτι, ήταν στην απολογία του ο 70χρονος Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, κάτοικος της περιοχής Νταού Πεντέλης.

«Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά. Δεν βάζω εγώ φωτιές, δεν είναι δική μου αμέλεια. Η φωτιά ήρθε από την Καλλιτεχνούπολη. Έχω ιερό όρκο, είμαι 30 χρόνια εκεί πάνω και μου τη βάρεσε εκείνη τη μέρα να βάλω φωτιά; Να κάψω το σπίτι μου; Αν είναι δυνατόν! Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά, θέλω να με απαλλάξετε. Έχω βιώσει πέντε πυρκαγιές, τον κίνδυνο να καεί το σπίτι μου. Δεν είμαι τρελός να πάω να βάλω φωτιά έξω από το σπίτι μου και να καώ κι εγώ. Δεν το έχω κάνει ποτέ», είπε στους δικαστές.

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι την ημέρα της τραγωδίας έφυγε από το σπίτι του στις 12.30, πήγε στη Ραφήνα για ψώνια κι επέστρεψε στις 16.20.

«Την ώρα που τακτοποιούσα τα ψώνια, βλέπω καπνούς πέρα από το οικόπεδο το δικό μου. Ήταν λίγα λεπτά πριν από τις πέντε. Ανέβηκα επάνω και πήρα το λάστιχο. Η φωτιά δεν είχε έρθει ακόμα, αλλά ερχόταν… Ήταν φερτή. Έβρεχα τους τοίχους. Ήταν και γείτονες μαζί και μετά από λίγα λεπτά ξεπρόβαλε μια πυροσβεστική εθελοντών από τη Ραφήνα. Τα δέντρα τα είχα κλαδέψει τον Μάιο», είπε ο κατηγορούμενος, ενώ επικαλέστηκε φωτογραφίες όπου απεικονίζονται δύο στύλοι της ΔΕΗ «που είναι και υποσταθμός και καίγονται σε απόσταση 700 μέτρων από εμένα… Η ΔΕΗ είχε κρεμαστά καλώδια, ένας αέρας τα κούναγε. Την επόμενη μέρα της φωτιάς ήρθαν και τα έβαλαν σε οριζόντια διάταξη. Έχουμε και τη μαρτυρία του πρώην Δημάρχου, του κ. Καψάλη ότι είδε καλώδιο να καίγεται. Και άλλος μάρτυρας είπε ότι η φωτιά ήταν σε άλλο σημείο από εμένα. Το πρώτο που έψαξε η πυροσβεστική ήταν αν ξεκίνησε από εμένα κάτι. Αλλά δεν βρήκε τίποτα».

Στην αρχή της απολογίας του, ο κ. Αγγελόπουλος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Καμία παράλειψη στον Δήμο Πεντέλης»

Όλες οι απαραίτητες ενέργειες πριν και κατά τη διάρκεια της φωτιάς είχαν γίνει στον Δήμο Πεντέλης, όπως είπε στην απολογία του ο πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης.

«Δεν υπήρξε καμία αμέλεια ή παράλειψη, αντιθέτως από την πλευρά μου υπήρξε ενεργός συμμετοχή μου στη καταστολή της πυρκαγιάς… Στα τρία οικόπεδα για τα οποία με κατηγορούν, είχα κόψει τα χόρτα. Είχα δώσει εντολή στα απορριμματοφόρα μία φορά την εβδομάδα να με ενημερώνουν πού υπάρχουν καλώδια… Στη Νταού Πεντέλης δεν υπήρξε έρπουσα φωτιά. Ήταν το σημείο έκρηξης της φωτιάς, δεν υπήρξε τίποτα να τη σταματήσει. Το λέω επειδή με κατηγορούν ότι δεν καθάριζα τα χόρτα», είπε ο κατηγορούμενος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τον κατηγορούμενο κ.Αγγελόπουλο τον ξέρετε;

Δ.ΣΤΕΡΓΙΟΥ-ΚΑΨΑΛΗΣ: Όχι δεν ξέρω τον κ.Αγγελόπουλο. Είναι δημότης μου τον έχω δει δύο φορές στο γραφείο μου για άλλα θέματα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ούτε σαν γείτονα;

Δ.ΣΤΕΡΓΙΟΥ-ΚΑΨΑΛΗΣ: Σαν φάτσα τον ξέρω, αλλά να καθίσουμε, να μιλήσουμε να πιούμε ένα κρασί ποτέ.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 13 Φεβρουαρίου με την αγόρευση του εισαγγελέα.