Skip to main content

Οι προτάσεις της Ν.Δ. για τα αγροτικά ζητήματα

Στους εκπροσώπους των αγροτών παρέδωσε η Νέα Δημοκρατία τις προτάσεις του κόμματος για τα αγροτικά ζητήματα.

Οι βασικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τα αγροτικά ζητήματα προβλέπουν:

 1. Τη διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ στο πλαίσιο της πρότασής της για τρία Ασφαλιστικά Ταμεία (μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών – αυτοαπασχολουμένων και αγροτών).
 2. Τη διατήρηση του συντελεστή φόρου εισοδήματος στο 13%. «Άλλωστε το δημοσιονομικό όφελος που προβλέπεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2016 είναι της τάξης των μόλις 32.100.000 ευρώ, υποπολλαπλάσιο δηλαδή της ζημίας που έχει ήδη προκληθεί στην ελληνική οικονομία από τις κινητοποιήσεις των αγροτών», εξηγεί η Ν.Δ.
 3. Το στενότερο ορισμό των κατ’ επάγγελμα αγροτών, εντός των ορίων που θέτει το κοινοτικό κεκτημένο.
 4. Tην επανεξέταση των συντελεστών ΦΠΑ, όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, στο πλαίσιο γενικότερης αναμόρφωσης του ΦΠΑ.
 5. Την ταχύτερη καταβολή ενισχύσεων και αποζημιώσεων μέσα από την απλούστευση διαδικασιών.
 6. Προτεραιότητά ακόμα είναι η ταχύτερη επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες, μέσα από τη ριζική απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας .
 7. Την ενίσχυση των εσόδων του ΟΓΑ με την εφαρμογή των συμψηφισμών οφειλομένων εισφορών με τις κοινοτικές επιδοτήσεις, ώστε να αποτραπεί η υπέρμετρη αύξηση των εισφορών.
 8. Την απλούστευση των διαδικασιών, τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου και τη μείωση του διοικητικού κόστους για την πρόσκληση αλλοδαπών εργατών γης και την καταβολή του εργόσημου που μειώνει το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών και επιφέρει έσοδα στο ασφαλιστικό σύστημα.
 9. «Η Νέα Δημοκρατία, θα προχωρήσει στον πλήρη διαχωρισμό μεταξύ συντάξεων και πρόνοιας, εν συνεχεία θα επιδιώξει, με όλα τα διαθέσιμα μέσα και κυρίως τη συμβολή των φορέων των ίδιων των ασφαλισμένων αγροτών, να μειωθούν αισθητά οι απώλειες των ασφαλιστικών εισφορών. Αν συμβούν τα παραπάνω τότε μειώνεται ο κίνδυνος λελογισμένης αύξησης των εισφορών», τονίζει η Συγγρού.
 10. Τη θέσπιση προαιρετικής παρακράτησης των ασφαλιστικών εισφορών από την καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων/επιδοτήσεων, ώστε να διευκολύνεται η ταμειακή ρευστότητα των αγροτών και να εξασφαλίζεται η είσπραξη των εισφορών από τον ΟΓΑ.
 11. Τέλος, την ενεργοποίηση Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής για την εκπόνηση και υλοποίηση εθνικής στρατηγικής στον πρωτογενή τομέα, η οποία θα εδράζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και στα αναπτυξιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου θεωρείται απαραίτητη.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Συγγρού, οι παραπάνω προτάσεις δεν εξαντλούν, αλλά αποτελούν μέρος του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την αγροτική πολιτική, που θα ανακοινωθεί σύντομα. 

Η Ν.Δ. υπογραμμίζει ότι θεμελιώδης επιδίωξη στο κοινωνικό κράτος δικαίου είναι οι πολίτες να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνάμεις τους στα φορολογικά βάρη και κατηγορεί την κυβέρνηση για «ανερμάτιστη και ανεύθυνη» πολιτική που «επιδείνωσε την κατάσταση στην οικονομία». «Η συμμετοχή όλων στη δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαία» συμπληρώνει η Νέα Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι έχει ιστορικούς δεσμούς με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.

Τις προτάσεις της Ν.Δ. ανέπτυξαν και παρέδωσαν εγγράφως στην αντιπροσωπεία των αγροτών οι βουλευτές της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, Χρήστος Σταϊκούρας, Όλγα Κεφαλογιάννη, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης και Βασίλης Οικονόμου.