Skip to main content

Ισραήλ: Η «νεκρή ζώνη» πίσω από τον θάνατο των 21 στρατιωτών

REUTERS/Ronen Zvulun

Σχέδιο που απειλεί να «μικρύνει» ακόμη περισσότερο την Γάζα

Κατά την πιο αιματηρή μέρα για τις Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στην Γάζα, την περασμένη Δευτέρα, οι IDF  προσπαθούσαν να κατεδαφίσουν μέρος μιας παλαιστινιακής γειτονιάς, ακολουθώντας  το σχέδιο για τη δημιουργία νεκρής ζώνης μεταξύ του Παλαιστινιακού θύλακα και του Ισραήλ.

21 στρατιώτες βρήκαν τον θάνατο  όταν μαχητές της Χαμάς έβαλαν εναντίον ενός άρματος μάχης που φρουρούσε ισραηλινή μονάδα η οποία είχε τοποθετήσει εκρηκτικά μέσα σε παλαιστινιακά κτίρια στην κεντρική Γάζα,  στον προσφυγικό καταυλισμό al-Maghazi  κοντά στη συνοριακή γραμμή με το Ισραήλ  με σκοπό να τα κατεδαφίσει, σύμφωνα με ενημέρωση προς τους  δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών, τα εκρηκτικά εξερράγησαν.

Το Ισραήλ θέλει να κατεδαφίσει πολλά από τα παλαιστινιακά κτίρια κοντά στα σύνορα, προκειμένου να δημιουργήσει αυτό που χαρακτηρίζει ως «ζώνη ασφαλείας», σύμφωνα με τους τρεις αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν ανώνυμα στους New York Times.

Δύο από  αυτούς δήλωσαν ότι στόχος του Ισραήλ είναι να δημιουργήσει μία dead zone μήκους περίπου 36 μιλίων, σε όλο το μήκος δηλαδή, των συνόρων του Ισραήλ με τη Γάζα. Η πρόθεσή τους είναι να καταστήσουν πιο δύσκολο για τους μαχητές να επαναλάβουν μια επιδρομή όπως εκείνη της 7ης Οκτωβρίου, αλλά όχι μόνο.

Το Ισραήλ θέλει επίσης  να δημιουργήσει συνθήκες που θα πείσουν όσους έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στα σύνορα, ότι είναι ασφαλές να επιστρέψουν. Ορισμένες από τις κατεδαφισμένες περιοχές απέχουν μερικές εκατοντάδες μέτρα από τις ισραηλινές γειτονιές που δέχθηκαν επίθεση.

Για τις κατεδαφίσεις ο στρατός δήλωσε ότι οι δυνάμεις του «εντοπίζουν και καταστρέφουν τρομοκρατικές υποδομές που είναι ενσωματωμένες, μέσα σε κτίρια», κάτι που,  «είναι απαραίτητο για την εφαρμογή ενός αμυντικού σχεδίου για το νότιο Ισραήλ».

Ο εκπρόσωπος των IDF, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τρίτη ανέφερε ότι οι στρατιώτες που σκοτώθηκαν συμμετείχαν σε μια επιχείρηση για τη «δημιουργία των συνθηκών ασφαλείας για την επιστροφή των κατοίκων του νότου στα σπίτια τους».

«Όχι» από τις ΗΠΑ

Η ιδέα της νεκρής ζώνης απέκτησε τέτοια δυναμική στον ισραηλινό δημόσιο διάλογο που ανάγκασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκφράσει την αντίθεσή του τον Δεκέμβριο, επειδή  ουσιαστικά θα μειώσει το μέγεθος της Γάζας .

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, επανέλαβε τις αντιρρήσεις του την Τρίτη, όταν ρωτήθηκε σχετικά «Δεν θέλουμε να δούμε το έδαφος της Γάζας να μειώνεται με οποιονδήποτε τρόπο .Δεν θα το υποστηρίξουμε αυτό».

Έγκλημα πολέμου;

Για τους Παλαιστίνιους, η πρακτική αυτή είναι απάνθρωπη και θα εμποδίσει  τους κατοίκους της Γάζας, έναν ήδη πολυπληθή θύλακα, να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Οι επικριτές της ισραηλινής πολιτικής λένε ότι η πρακτική αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης περιφρονητικής αντιμετώπισης της περιουσίας των πολιτών.

Ο Μπαλακρισνάν Ρατζαγκοπάλ, ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα στην επαρκή στέγαση, δήλωσε ότι η συστηματική κατεδάφιση των σπιτιών των Παλαιστινίων στα σύνορα θα μπορούσε να αποτελέσει έγκλημα πολέμου, καθώς  οι κατοικίες δεν αποτελούν άμεση απειλή για το Ισραήλ.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στις Συμβάσεις της Γενεύης για αυτό που κάνει το Ισραήλ, ένα είδος προληπτικής εκκαθάρισης περιοχών», δήλωσε ο κ. Ρατζαγκοπάλ σε τηλεφωνική συνέντευξη.

«Το Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη, έχει την υποχρέωση να μην επιδίδεται σε αυτό που αποκαλείται αναίτια καταστροφή περιουσιών», τόνισε.

Ο στρατός δεν απάντησε σε αίτημα των NYT για σχολιασμό των ισχυρισμών.

Ομολογία

Ενώ το Ισραήλ δεν έχει ποτέ ανακοινώσει επίσημα την κατεδάφιση παλαιστινιακών συνοριακών σπιτιών, αλλά η ιδέα μιας  ζώνης που θα εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων της Γάζας συζητείται ευρέως από τα ισραηλινά ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Ισραηλινοί υπουργοί έχουν επίσης υπαινιχθεί σχέδια για τη δημιουργία μιας τέτοιας ενδιάμεσης ζώνης  από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου. Ο Ελί Κοέν, ο τότε υπουργός Εξωτερικών, ομολόγησε ότι μετά τον πόλεμο «θα περιοριστεί και το έδαφος της Γάζας».

Μέρες αργότερα, ο Αβί Ντίχτερ, ο υπουργός Γεωργίας, είπε: «Όποιος κι αν είσαι, δεν θα μπορέσεις ποτέ να πλησιάσεις τα ισραηλινά σύνορα».

naftemporiki.gr