Skip to main content

Τουσκ προς Βρετανία: Πρώτα η Ιρλανδία, μετά όλα τα υπόλοιπα

Tο ζήτημα των συνόρων Βόρειας Ιρλανδίας – Ιρλανδίας είναι το πρώτο που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα θέσει στο τραπέζι, πριν συζητηθεί οτιδήποτε άλλο, τόνισε από το Δουβλίνο ο Ντόναλντ Τουσκ.

«Εάν κάποιος στο Λονδίνο θεωρεί ότι στις διαπραγματεύσεις για το Brexit θα τεθούν άλλα ζητήματα πρώτα, πριν φθάσουμε στο ιρλανδικό ζήτημα, η απάντησή μου θα ήταν: πρώτα η Ιρλανδία», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχοντας δίπλα του τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ.

«Γνωρίζουμε σήμερα ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απορρίπτει ένα τελωνειακό και ρυθμιστικό σύνορο στη Θάλασσα της Ιρλανδίας (σ.σ. δηλαδή μεταξύ Β. Ιρλανδίας και Μ. Βρετανίας). Ξέρουμε επίσης ότι απορρίπτει την ενιαία αγορά της Ε.Ε., καθώς και την τελωνειακή ένωση», συνέχισε ο κ. Τουσκ.

«Μολονότι πρέπει να σεβαστούμε αυτή τη θέση, περιμένουμε παράλληλα από το Η.Β. να προτείνει μια συγκεκριμένη και ρεαλιστική λύση προκειμένου να αποφύγουμε ένα “σκληρό” σύνορο μεταξύ Ιρλανδίας και Β. Ιρλανδίας.

»Όσο το Η.Β. δεν παρουσιάζει μια τέτοια λύση, είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ουσιαστικά πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit», κατέληξε.

Υπενθύμισε δε ότι σε έναν μήνα συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής στην Ιρλανδία.

Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από την κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση έχει δημιουργήσει δυσεπίλυτο πρόβλημα στο νησί της Ιρλανδίας, όπου εδώ και χρόνια υπάρχει ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και αγαθών μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας.

Με την αποχώρηση του Η.Β. από την ενιαία αγορά, γίνονται αναγκαίοι κάποιου είδους τελωνειακοί έλεγχοι μεταξύ των δύο τμημάτων του νησιού, γεγονός που πιθανόν να θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ φιλοβρετανών προτεστανών και καθολικών εθνικιστών στην Ιρλανδία.

Η πρόταση της Ε.Ε. να παραμείνει η Β. Ιρλανδία εντός του τελωνειακού πλαισίου κανόνων της Ένωσης απορρίπτεται από το Λονδίνο, καθώς θα μετατόπιζε τους τελωνειακούς ελέγχους στις μεταφορές μεταξύ Β. Ιρλανδίας και Μεγάλης Βρετανίας, μειώνοντας στην πράξη την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου στην πρώτη.

naftemporiki.gr