Skip to main content

Η οδύσσεια μιας οικογένειας Αρμενίων μετά τη Γενοκτονία – Οι διωγμοί, η φτώχεια, η ζωή μέσα στο φόβο και η μετανάστευση στις ΗΠΑ

Φωτ.: armenianweekly.com μέσω pontosnews.gr
Η οικογένεια Ζοχραμπιάν στις ΗΠΑ. Από αριστερά η Αγκαβνί, η Μανός, η Μαριάμ, ο Βαρτάν, ο Μικαΐλ, ο Νουμπάρ, η Σάμο, η Ντουρά και στα λευκά η γιαγιά Γκοχάρ. Καθιστές είναι από αριστερά η Αζνιέφ, η Μαρό και μια γειτονοπούλα (Φωτ.: armenianweekly.com μέσω pontosnews.gr)

Πώς ένας επτάχρονος που γλίτωσε από τη σφαγή έφτασε να ράβει τον Σαντάμ Χουσεΐν για να σπουδάσει τον γιο του, που οδήγησε όλη την οικογένεια στην ελευθερία

Tο κείμενο που ακολουθεί είναι η απόδοση στα ελληνικά των αναμνήσεων της πατρογονικής οικογένειας της συντάκτριας, Βίβιαν Ζοχραμπιάν (Vivian Zohrabian) για τα χρόνια που πέρασαν διωγμένοι, ως Αρμένιοι, στην Τουρκία και το Ιράκ.

«Τι εθνικότητας είστε;» «Είμαι Αρμένιος», απάντησε ο παππούς μου στον Τούρκο αξιωματικό που τον ρώτησε. «Έτσι πρέπει να είναι οι Αρμένιοι», υποστήριξε ο αξιωματικός, χτυπώντας τα πόδια του μεταξύ τους, σηκώνοντας το πηγούνι του και αναγκάζοντας τον παππού μου να τον προσέξει και να υποταχθεί.

Και συνέχισε: «έτσι πρέπει να στέκονται οι Αρμένιοι, ίσια, με το κεφάλι ψηλά».

Διαβάστε περισσότερα στο pontosnews.gr