Skip to main content

Γεωργιάδης: Έλεγχος στις δαπάνες των νοσοκομείων

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

«Κόφτης» στις παραγγελίες φαρμάκων

Σημαντικές αλλαγές όχι μόνο στον τρόπο διοίκησης έρχονται στα νοσοκομεία, αλλά και στις παραγγελίες φαρμάκων και υλικών, ακόμα και στις λίστες των χειρουργείων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στην ομιλία του προς τους διοικητές νοσοκομείων.

«Το γεγονός ότι στο νοσοκομειακό φάρμακο υπάρχει clawback δεν σημαίνει ότι μπορείτε να ξοδεύετε αφειδώς φάρμακα» επισήμανε ο υπουργός. Σύμφωνα με τον ίδιο, έρχεται σοβαρός έλεγχος των δαπανών των νοσοκομείων, καθώς από το 2014 το σύνολο των λειτουργικών δαπανών τους έχει διπλασιαστεί.

Όπως είπε στους διοικητές, στη δική τους ευθύνη έγκειται ο έλεγχος των δαπανών. «Έχετε την απόλυτη ευθύνη να τηρείτε τους προϋπολογισμούς. Διοικήσεις που θα βλέπω μήνα με τον μήνα ότι πέφτουν εκτός προϋπολογισμού, καλό είναι να γνωρίζουν ότι δεν θα συνεχίσουν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Από τις πρώτες αποφάσεις του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας είναι οι επαναξιολόγηση των διοικήσεων στα νοσοκομεία, έργο το οποίο είχε ξεκινήσει και ο προηγούμενος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος μάλιστα είχε προβεί και σε μερικές ξαφνικές καθαιρέσεις, έπειτα από καταγγελίες που δέχθηκε.

Η διαδικασία των αξιολογήσεων, όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, θα διαρκέσει 7 με 8 μήνες και η συνεργασία που θα έχει μαζί τους όλο αυτό το διάστημα θα αποτελέσει το βασικότερο κριτήριό του, όπως είπε. «Θα παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο την απόδοση σε κάθε κλινική. Αν κάνετε καλά τη δουλειά σας, δεν έχετε κανέναν λόγο να φοβάστε ότι θα απομακρυνθείτε. Εγώ θα βλέπω τους δείκτες αποδοτικότητας και θα ακούω τους πολίτες. Δεν έχω φίλους, ούτε χρειάζεται να με πάρει κανείς τηλέφωνο και δεν έχω άλλα κριτήρια πέρα από τη δουλειά σας».

O υπουργός επισήμανε ότι στις προτεραιότητές του είναι και το θέμα των χειρουργείων, ανακοινώνοντας ότι στην ενιαία λίστα χειρουργείων δεν θα ανεχθεί φαινόμενα διαφθοράς και ανισότητες. Θα υπάρξει έλεγχος και στοιχεία και για τις λίστες χειρουργείων.

Όλες οι μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην ουσιαστική βελτίωση του ΕΣΥ θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο σύμφωνα με τον υπουργό, από τον ίδιο και τον υφυπουργό, Μάριο Θεμιστοκλέους.