Skip to main content

Δίκη Μάτι: «Έπαιρνα εντολές από τον Τόσκα», λέει ο πρ. διοικητής ΕΣΚΕ

Ο κ. Φωστιέρης ισχυρίστηκε ότι τα τότε στελέχη της πυροσβεστικής δεν γνώριζαν από την προηγούμενη ότι οι καιρικές συνθήκες θα ήταν τόσος ακραίες

Εντολές από τον πρώην υπουργό προστασίας του Πολίτη έπαιρνε για την πυρκαγιά στο Μάτι ο κατηγορούμενος πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ, Ιωάννης Φωστιέρης, όπως ο ίδιος είπε στην απολογία ρου.

Εισαγγελέας: Έδινε εντολές υπηρεσιακές ο κ. Τόσκας;

Κατηγορούμενος: Έχει υπόβαθρο από στρατό. Έχει δίπλα του άνθρωπο από πολεμική αεροπορία. Κατά νόμο είναι προϊστάμενος και από τη στιγμή που θα εκφράσει κάτι σε εμένα είναι εντολή.

Εισαγγελέας: Λανθασμένα το έχετε στο μυαλό σας. Ο πολιτικός προϊστάμενος δεν δίνει εντολές.

Κατηγορούμενος: Εάν έρθει εδώ ο υπουργός Δικαιοσύνης και πει κάτι δεν είναι εντολή;

Εισαγγελέας: Όχι.

Κατά την απολογία του ο κ. Φωστιέρης αναφέρθηκε στην εκτροπή του ελικοπτέρου από το Νταού όπου ήταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά, στην Μοτορ οιλ. Όπως είπε:

«Στις έξι παρά είκοσι με έξι παρά τέταρτο δέχθηκα το πρώτο τηλεφώνημα από τον κύριο Βαρδινογιάννη. Μου είπε ότι υπάρχει πρόβλημα πλησίον της Motor Oil και μου ζήτησε να ενισχυθούν οι επίγειες δυνάμεις με εναέρια μέσα. Ενημέρωσα την φυσική και πολιτική ηγεσία.

Μετά περίπου από επτά λεπτά δέχθηκα δεύτερο τηλεφώνημα από τον ίδιο τον κύριο Βαρδινογιάννη. Ήταν πιο έντονος στην έκφραση του και με μεγάλη αγωνία. Του είπα ελέγχεται θα έρθει ελικόπτερο μην αγχώνεστε …. Ενημερώνω εκ νέου τη φυσική και πολιτική ηγεσία. Γνώση είχαν για όλα αυτά ο υπαρχηγός επιχειρήσεων, ο αρχηγός, ο κύριος Καπάκης και ο κύριος Τόσκας. Μετά από ό,τι θυμάμαι έξι παρά πέντε δέχομαι τρίτο τηλέφωνο από τον μηχανικό ασφαλείας των εγκαταστάσεων. Εάν γινόταν κάτι θα είχαμε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα. Αν γινόταν μία έκρηξη θα έφευγε όλο το διυλιστήριο στον αέρα».

Το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της πυροσβεστικής επέρριψε ευθύνες στο λιμενικό σώμα.

«Η διάσωση στη θάλασσα είναι αρμοδιότητα λιμενικού όχι του πυροσβεστικού. Μας έχουν φορτώσει τα πάντα!!!Το Λιμενικό τις έκανε; Αυτή ήταν η δουλειά του . Γιατί δεν έσωσε εντολή από τη στιγμή που έβλεπε αυτή τη λαίλαπα να κρατήσει τα δύο καράβια της γραμμής να κατεβάσει λέμβους και να σώσει κόσμο? Το φορτωθήκαμε και αυτό …Τινάχτηκα από την καρέκλα όταν έμαθα ότι ξεφόρτωναν κόσμο τα καράβια. Λέω πάει πνίγηκε η Μαραθώνος. Τι έκανε το λιμενικό; Γιατί το έχουμε για να κυνηγάει λαθρομετανάστες;»

Ο κ. Φωστιέρης ισχυρίστηκε ότι τα τότε στελέχη της πυροσβεστικής δεν γνώριζαν από την προηγούμενη ότι οι καιρικές συνθήκες θα ήταν τόσος ακραίες.

«Εάν γνωρίζαμε από την προηγούμενη ότι θα υπήρχαν αυτές οι καιρικές συνθήκες θα είχαμε λάβει άλλες αποφάσεις πχ για εναέρια. Αν ξέραμε ότι θα είχαμε σταθερή ροή, όπως την είχαμε, σε συνδυασμό και με ριπές θα σχεδιάζαμε κάτι άλλο. Εγώ τι πρόταση να κάνω στην ηγεσία; Έχω τέτοια ένδειξη; Ούτε κατά διάνοια. Εκεί είμαι δέσμιος. Βγήκαν τα σκάφη του λιμενικού και με το ανοιχτήκανε γύρισαν πίσω. Που να πάνε τα δικά μας; Εγώ είμαι με τα χέρια δεμένα. Στα εναέρια, το ίδιο. Τα εναέρια τρέμουν δεν μπορούν να κάνουν ρίψεις. Αυτό που είχαμε ήταν ένα φυσικό φαινόμενο. Αυτό δημιουργήθηκε και για αυτό και οι βολές όλων των εναέριων δεν ήταν πλήρως επιτυχής. Όλοι το έχουν πανάκεια σε πρακτικό επίπεδο ότι θα σηκώσω εναέριο και θα σβήσω τι φωτιά για αυτό «ανοίγουν» οι φωτιές».

Κλείνοντας την απολογία του, ο κατηγορούμενος είπε: «Το Μάτι πέθανε εκατό μέτρα πριν η φωτιά περάσει την Μαραθώνος από τα υπερθερμά αέρια. Πρώτα πέθανε και μετά κάηκε. Εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Τα εναέρια μέσα ήταν μετρημένα κουκιά και δεν μπορούσαν με τέτοιους ανέμους (…). Τις ίδιες κινήσεις που κάναμε στην Κινέτα κάναμε και στο Μάτι. Αγαπούσαμε τη Δυτική Αττική και μισούσαμε την Ανατολική, αν είναι δυνατόν;».