Skip to main content

Wall Street: «Κοκκίνησε» ο Dow – Εβδομαδιαία κέρδη 3% για τον Nasdaq

REUTERS/Andrew Kelly

Oι αγορές κρατούν στάση αναμονής προκειμένου να διαπιστώσουν την πορεία του πληθωρισμού αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου

Με πτώση έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση ο δείκτης Dow Jones στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές πήραν μία πρώτη «γεύση» από τα εταιρικά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου 2023 και «χώνεψαν» τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτής της εβδομάδας.

Ο Dow Jones υποχώρησε 118,04 μονάδες ή 0,31% κλείνοντας στις 37.592,98 μονάδες. Ο S&P 500 έκλεισε τη συνεδρίαση με οριακή άνοδο 0,08% στις 4.783,83 μονάδες, ενώ ο Nasdaq παρέμεινε σχεδόν στάσιμος με μηδαμινή άνοδο 0,02% στις 14.972,76 μονάδες.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις στον Dow Jones άσκησε η UnitedHealth με τη μετοχή της να υποχωρεί 3,4% παρά το γεγονός ότι η εταιρεία ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου κέρδη και έσοδα για το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Πτώση περίπου 9% παρουσίασε και η Delta Air Lines, παρότι τα κέρδη της ήταν καλύτερα των προσδοκιών.

Τριμηνιαία αποτελέσματα ανακοίνωσαν και οι κορυφαίες τράπεζες των ΗΠΑ. Η Bank of America υποχώρησε 1,1% αφότου ανακοίνωσε μείωση κερδών, ενώ η Wells Fargo σημείωσε πτώση 3,3% μολονότι ανακοίνωσε υψηλότερα κέρδη για το τρίμηνο. Η μετοχή της JPMorgan Chase υποχώρησε 0,7% καθώς τα κέρδη της τράπεζας υποχώρησαν 15% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αντίθετα, η Citigroup ενισχύθηκε 1% αφότου ανακοίνωσε περικοπή του 10% του εργατικού δυναμικού της. Νωρίτερα, η τράπεζα ανακοίνωσε τριμηνιαίες ζημίες ύψους 1,8 δισ.δολαρίων, λόγω έκτακτης μεγάλης επιβάρυνσης.

«Δεν έχουμε το ράλι του τέταρτου τριμήνου, όμως θεωρώ ότι οι αγορές κρατούν στάση αναμονής προκειμένου να διαπιστώσουν την πορεία του πληθωρισμού αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου….καθώς αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον οδηγό για το 2024», αναφέρει η Μόνα Μαχάντζαν, στρατηγική αναλύτρια της Edward Jones, προσθέτοντας ότι φέτος μπορεί το ράλι να διευρυνθεί σε περισσότερους τομείς της αγοράς.

Οι επενδυτές έλαβαν σήμερα κάποια ενθαρρυντικά νέα, όπως οι τιμές χονδρικής Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ που παρουσίασαν απρόσμενη πτώση 0,1% το Δεκέμβριο. Μία ημέρα νωρίτερα είχαν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή, που αυξήθηκαν 0,3% στο μήνα και στο 3,4% σε ετήσια βάση.

Σε εβδομαδιαία βάση, και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν μέτρια κέρδη. Ο Dow ενισχύθηκε 0,34%, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 1,84%. Ο Nasdaq ήταν ο δείκτης με την καλύτερη επίδοση με άνοδο 3,09%.