Skip to main content

Να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση ζήτησε ο Ν. Βούτσης

Την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση τώρα και να τελειώσει η επιτήρηση υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, παρεμβαίνοντας σε εκδήλωση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής για την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων και ζήτησε να υπάρξει συναίνεση όλων των κομμάτων σε αυτό.

«Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αντιληφθούν ότι αν και όσο η χώρα δεν βγαίνει από το πλαίσιο επιτήρησης, δεσμεύσεων και επιβολής τέτοιων πολιτικών δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα και πρωτοβουλία για αναπτυξιακή προσπάθεια», είπε ο κ. Βούτσης.

«Διότι δεν έρχονται απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις, έρχονται και σειρά αιτημάτων που αποτελούν εμπόδιο, δυσκολία, που έχουν τιμωρητική διάσταση και οδηγούν την χώρα σε αποτελμάτωση» πρόσθεσε.

«Θα πρέπει να αποτινάξουμε αυτό το πλαίσιο με την έννοια να υπάρξουν οι αξιολογήσεις τώρα. Είναι έτοιμος ο αναπτυξιακός και ο επενδυτικός νόμος και πρέπει εκεί να μπουν και τα στοιχεία της περιφερειακής ανάπτυξης, ώστε η χώρα μέσα σε 2-3 χρόνια να κλείσει αυτόν τον κύκλο», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε αναλυτικά και με παραδείγματα στην «τιμωρητική», όπως την χαρακτήρισε στάση των θεσμών στις διαπραγματεύσεις.

Αρχικά υπενθύμισε τι είχε γίνει με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση «στις συζητήσεις με τους θεσμούς υπήρχε επιμονή στο ζήτημα της ιδιωτικής παιδείας, όταν η κυβέρνηση εισηγήθηκε να μπουν μικροί συντελεστές ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η επιμονή που υπήρχε από την απέναντι πλευρά ήταν ή 0% ή 23%. Η κυβέρνηση προφανώς δεν μπορούσε να πάει στο 23% το αγαθό της παιδείας και έψαξε για ισοδύναμα».

Το δεύτερο παράδειγμα που θύμισε ο κ. Βούτσης αφορούσε το ασφαλιστικό των νέων επιστημόνων. «Σε μία άλλη συζήτηση με τους θεσμούς υπήρξε το εξής ακατανόητο: να πάρουμε πίσω την νομοθεσία για τους νέους ασφαλισμένους επιστήμονες που είχε ψηφιστεί στην πρώτη φάση της κυβέρνησης», είπε και πρόσθεσε: «υπήρχε η απαίτηση να μην υπάρχει η ρύθμιση, αλλά εξίσωση, και χιλιάδες νέοι επιστήμονες οδηγήθηκαν έξω από το ασφαλιστικό σύστημα».

Το τρίτο παράδειγμα ήταν ο ΦΠΑ στα νησιά, «ήμουν μέλος της κυβέρνησης όταν έγιναν σοβαρές συζητήσεις για τον ΦΠΑ στα νησιά. Δυστυχώς ήταν μία τιμωρία, μια απαίτηση που δεν δέχονταν ούτε ισοδύναμα και ήθελαν να μπουν και όλα τα νησιά. Υπήρχε τότε πολύ μεγάλη πίεση για το θέμα».

Naftemporiki.gr