Skip to main content

Κορωνοϊός: Νέα εκστρατεία για τον εμβολιασμό – Διαγράφονται τα πρόστιμα σε ανεμβολίαστους ηλικιωμένους

Έχουν ήδη γίνει 210.000 εμβολιασμοί φέτος - Τις τελευταίες ημέρες έχουμε διπλασιασμό των ραντεβού

Ο ετήσιος εμβολιασμός έναντι του Covid σώζει ζωές και θα πρέπει, όπως συμβαίνει και με το εμβόλιο της γρίπης, να γίνει μία ρουτίνα. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλησε να στείλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενημερώνοντας για την εξέλιξη του ιού. Μεταξύ άλλων το υπουργείο θα προωθήσει νέα εκστρατεία ενημέρωσης για το εμβόλιο.

«Η πολιτική και ιδεολογική μάχη για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού πρέπει να σταματήσει εδώ. Το υπουργείο Υγείας θα προωθήσει μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού» σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Στο πλαίσιο της συμφιλίωσης και της λήξης της σύγκρουσης, όπως είπε, θα προωθηθεί ρύθμιση για να διαγραφούν τα πρόστιμα σε ηλικιωμένους, που δεν είχαν εμβολιαστεί.

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον ιό αυτό. Ο ετήσιος εμβολιασμός, όπως κάνουμε και με την γρίπη, πρέπει να γίνει μία ρουτίνα» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, από την πλευρά της γνωστοποίησε πως έχουν ήδη γίνει 210.000 εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό φέτος, ενώ έχουν προγραμματιστεί επιπλέον 60.000. Τις τελευταίες μόνο ημέρες έχουμε διπλασιασμό των εμβολιασμών. Έναντι της γρίπης έχει εμβολιαστεί το 60% των ατόμων άνω των 60 ετών.

H καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Αναστασία Κοτανίδου, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή έχουμε παράλληλα σε εξέλιξη μία επιδημία γρίπης, καθώς και άλλες ιώσεις και λοιμώξεις, όπως ο RSV. «Σήμερα με εμβόλια κατά της γρίπης και του κορωνοϊού δεν είναι δυνατόν να χάνουμε ανθρώπους. Δουλειά όλων μας είναι να πείσουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν» τόνισε. Πρόσθεσε επίσης ότι σε περιπτώσης νόσησης ηλικιωμένων, θα πρέπει με τα πρώτα συμπτώματα να χορηγούνται τα κατάλληλα αντιικά φάρμακα.

Η κ. Κοτανίδου μίλησε για μικρή πίεση στο σύστημα υγείας σε απλές κλίνες που παρουσιάζει σημεία αποκλιμάκωσης. Χθες για πρώτη φορά είχαμε περισσότερες εξαγωγές από εισαγωγές. Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού αποτυπώνονται στους νοσηλευόμενους σε κλίνες ΜΕΘ, αφού όπως είπε, σε 90 ασθενείς που βρίσκονται σε ΜΕΘ μόνο οι 2 είναι εμβολιασμένοι.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ,  Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, τόνισε τέλος, ότι από τους 1.028 θανάτους από τον Σεπτέμβριο μόνο 2 ήταν εμβολιασμένοι και από τους 378 που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ το ίδιο διάστημα, μόνο δύο ήταν εμβολιασμένοι. Μίλησε επίσης, για σταθεροποίηση των σκληρών δεικτών.