Skip to main content

«Ασύμμετρες απειλές» για την κυβέρνηση Έβρος και κορωνοϊός

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Σε κατάσταση συναγερμού λειτουργεί η κυβέρνηση, έχοντας να αντιμετωπίσει την έξαρση του κορωνοϊού και στην Ελλάδα και την κλιμάκωση των ενεργειών των Τούρκων στον Έβρο.

Τα σενάρια που «τρέχουν» περιλαμβάνουν από ύφεση και ελεγχόμενη κατάσταση μέχρι έξαρση, κλιμάκωση και απώλεια ελέγχου και στα δύο μέτωπα, που ο συνδυασμός τους συνιστά «ασύμμετρη απειλή» για την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τον Έβρο, εν μέσω νέων επεισοδίων με πέτρες και εκτόξευση χημικών από την τουρκική πλευρά και απαντήσεις από την ελληνική, η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει πληροφορίες που θέλουν τους Τούρκους να αποκλιμακώνουν την κατάσταση μεταφέροντας πίσω στην Κωνσταντινούπολη πρόσφυγες και μετανάστες, ως αποτέλεσμα της νέας συμφωνίας Πούτιν – Ερντογάν. Δεν υπάρχει ωστόσο εφησυχασμός και η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και οριακή στα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς είναι ακόμα σε ισχύ άλλες πληροφορίες που θέλουν τους Τούρκους να φτιάχνουν καταυλισμούς στη δική τους πλευρά κλιμακώνοντας τη στάση τους έναντι της πίεσης της Ε.Ε., με σκοπό να δημιουργήσουν μία εκτεταμένη έκρυθμη κατάσταση, μία άλλη «Ειδομένη» στην ουδέτερη ζώνη από την πλευρά της Τουρκίας.

Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση ότι η πολιτική των «κλειστών συνόρων» και η σκληρή στάση δεν θα μπορεί να συνεχιστεί για πάντα, καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η Ε.Ε. θα πρέπει να ψάξουν να βρουν έναν άλλο τρόπο να διαχειριστούν την κατάσταση. Το δόγμα των χωρών του Βίσεγκραντ δεν μπορεί να γίνει επίσημο δόγμα της Ε.Ε. και αυτό είναι κατανοητό.

Επίκαιρο πολιτικό ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε νέα ΠΝΠ που θα συνεχίσει την αναστολή της διαδικασίας του ασύλου, όταν αυτή που βρίσκεται τώρα σε ισχύ λήξει, αλλά η κατάσταση στον Έβρο συνεχίσει ως έχει. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει επίσημη ή ανεπίσημη απάντηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Σε αυτή τη φάση, με τη διαδικασία του ασύλου σε αναστολή, γίνονται απελάσεις στον Έβρο και απωθήσεις στα νησιά, το ερώτημα όμως είναι αν αυτό μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν, που σημαίνει ότι θα συνεχίζεται και η κρίση επί μακρόν.

Ακόμα και εάν με κάποιο τρόπο η κατάσταση στον Έβρο ομαλοποιηθεί, η κατάσταση στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

Ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης και δεξί χέρι του Πρωθυπουργού επιβεβαίωσε χθες στον ΣΚΑΪ, ότι υπάρχει σκέψη για μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε «ξερονήσια» του Αιγαίου, υποστήριξε ότι άμεσα θα γίνουν τα κλειστά κέντρα στα νησιά αλλά και την ενδοχώρα, εκτίμησε δε ότι «έχουν καμφθεί οι αντιδράσεις».

Στη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσίασε χθες, επίσης ο ΣΚΑΪ, φαίνεται ότι η κυβέρνηση κερδίζει από την πολιτική των «κλειστών συνόρων» καθώς το 76% των ερωτηθέντων φαίνεται να την επικροτεί – να και η εξήγηση για τη «στροφή» Τσίπρα – το ίντερνετ έχει κατακλυστεί από σχόλια και αναλύσεις που υποστηρίζουν ότι η ελληνική κοινωνία μετατοπίζεται προς τα δεξιά εξαιτίας του προσφυγικού και αυτό φέρνει αλλαγές και στα κόμματα, αυτά όμως συμβαίνουν τώρα που η κοινή γνώμη βιώνει μία έκτακτη κατάσταση. Ουδείς μπορεί να προβλέψει το κλίμα που θα δημιουργηθεί στην ελληνική κοινή γνώμη αν η σημερινή κατάσταση αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά. Ιδίως αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι μέσα από την ένταση η ακροδεξιά βρίσκει έδαφος για να επανακάμψει σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Σε αυτό το κλίμα, η άνοδος της ανησυχίας και η έλλειψη ψυχραιμίας που έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της, είναι αποσταθεροποιητικός παράγοντας. Η αρχική αίσθηση ότι «τα πάμε καλά» με τον κορωνοϊό έχει αρχίσει και ανατρέπεται και η βεβαιότητα με την οποία οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι θα σημειωθεί έξαρση του κορωνοϊού στην Ελλάδα και τα κρούσματα θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο, προμηνύουν ενίσχυση της αβεβαιότητας. Η κυβέρνηση άρχισε να αντιμετωπίζει κριτική της αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης για τον τρόπο με τον οποίο ο υγειονομικός πυλώνας του ελληνικού κράτους – και ειδικότερα ο ΕΟΔΥ – αγνόησε τις προειδοποιήσεις των γιατρών του νοσοκομείου της Πάτρας και αντιμετώπισε χαλαρά το γκρουπ των ταξιδιωτών στο Ισραήλ, για το οποίο υπάρχουν φόβοι ότι θα εξελιχθεί στον παράγοντα που θα ανεβάσει κατακόρυφα  τον αριθμό των κρουσμάτων και στην Ελλάδα.

Ουδείς σήμερα, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης, δεν μπορεί να προβλέψει τη συμπεριφορά της κοινής γνώμης αν ο κορωνοϊός «κτυπήσει» την Ελλάδα, όπως «κτύπησε» τη γειτονική μας Ιταλία. Όπως δεν μπορεί να προβλέψει – σενάρια υπάρχουν, κινήσεις προετοιμασίας γίνονται, αλλά δεδομένα δεν υπάρχουν – τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία, στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, αν η κατάσταση επιδεινωθεί.