Skip to main content

Ηλίας Κασιδιάρης: Έξοδος με πενθήμερη άδεια – Πότε αποφυλακίζεται

Σε λίγους μήνες θα έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής του - Τι ισχύει για την αποφυλάκιση

Αφού μετήχθη συνοδεία αστυνομικής δύναμης και με χειροπέδες στο δημοτικό μέγαρο της Αθήνας για την ορκωμοσία του, ο Ηλίας Κασιδιάρης επέστρεψε χθες στις φυλακές Δομοκού. Και σήμερα είναι και πάλι εκτός σωφρονιστικού καταστήματος, αφού έχει λάβει πενθήμερη άδεια εξόδου.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, που έχει καταδικασθεί πρωτόδικα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών, είχε θέσει υποψηφιότητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κινηθούν οι νομικές διαδικασίες ώστε να εκπέσει του αξιώματος.

Εκτός με τα 3/5 της ποινής;

Ο Ηλίας Κασιδιάρης εξασφάλισε την άδεια εξόδου από τις φυλακές Δομοκού με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Φυλακής στο οποίο συμμετέχει και η εισαγγελέας της Λαμίας. Να σημειωθεί ότι άδειες οι κρατούμενοι δικαιούνται από τη στιγμή που θα εκτίσουν το 1/10 της ποινής τους – κάτι που ισχύει στην περίπτωσή του.

Εν τω μεταξύ τον Φεβρουάριο του 2024 θα έχει τη δυνατότητα να αποφυλακιστεί, καθώς θα έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, δηλαδή 4,5 χρόνια σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα. Την απόφαση θα λάβει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Δεν είναι δηλαδή σίγουρο ότι εγκριθεί η αίτηση αποφυλάκισης. Εάν πάντως εγκριθεί, η αποφυλάκιση αναμένεται να γίνει με αυστηρούς όρους.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13,5 ετών τον Οκτώβριο του 2020, αλλά είχε εκτίσει και έναν χρόνο φυλάκισης το 2014, όταν συνελήφθη για την ίδια υπόθεση.