Skip to main content

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 26 Δεκεμβρίου

Το εορτολόγιο θέλει τους Μανώληδες - αλλά όχι μόνο - να δέχονται (και) σήμερα ευχές

Την επομένη των Χριστουγέννων, 26 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου και η μνήμη του Αγίου Κωνσταντίου του Ρώσου εν Κωνσταντινούπολη.

Στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Εμμανουήλ και Εμμανουέλα, αν και σε κάποιες περιοχές δέχονται ευχές ανήμερα των Χριστουγέννων, αφού είναι όνομα του Ιησού Χρηστού. Εμμανουήλ στα ελληνικά σημαίνει «ο Θεός είναι μαζί μας» («μεθ’ ημών ο Θεός»).

Σύμφωνα με το Εκκλησία Online αναφέρεται δύο φορές από τον προφήτη Ησαΐα (7:14, 8:7), όταν ο Ησαΐας προανήγγειλε τη γέννηση του «παιδιού», δηλαδή του Ιησού Χριστού στο βασιλιά. Ο Ματθαίος αναφέρει το όνομα Εμμανουήλ λέγοντας ότι εκπληρώθηκε ο λόγος του Κυρίου που είχε πει ο προφήτης: ἰδοὺ ἡ παρθένος ἐν γαστρὶ ἕξει καὶ τέξεται υἱόν, καὶ καλέσουσι τὸ ὄνομα αὐτοῦ ᾿Εμμανουήλ, ὅ ἐστι μεθερμηνευόμενον μεθ᾿ ἡμῶν ὁ Θεός.
(Ιδού, η παρθένος θα έχει παιδί στην κοιλιά και θα γεννήσει γιο και θα καλέσουν το όνομά του Εμμανουήλ, που όταν ερμηνεύεται σημαίνει: Ο Θεός είναι μαζί μας.)

Σήμερα λοιπόν γιορτάζουν: Εμμανουήλ, Μανώλης, Μανόλης, Μανουήλ, Μάνος, Μανούσος, Μανουσάκης, Εμμανουέλλα, Εμμανουέλα, Έμμυλι, Μανουέλα, Μανωλία, Κωνστάντιος, Κωστάντιος, Κωνσταντία, Ντία.