Skip to main content

Κορωνοϊός: Αυξημένα κατά 45% τα κρούσματα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Τι δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη

Στο 45% ανέρχεται η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες, όπως δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ την Κυριακή, ανέφερε ότι ήταν αναμενόμενη μια αύξηση κρουσμάτων την περίοδο των γιορτών.

Όπως ανέφερε, μπορούν όλοι να διασκεδάσουν, ωστόσο «δεν είναι κακό να έχουμε μαζί μας ένα αντισηπτικό».

Ως προς τη νέα υποπαραλλαγή JN.1, είπε ότι φαίνεται πως δεν πιάνει το κατώτερο αναπνευστικό που θα οδηγούσε σε αυξημένες νοσηλείες.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη στην εβδομαδιαία έκθεσή του ο ΕΟΔΥ, σε μία εβδομάδα κατεγράφησαν 60 θάνατοι από επιπλοκές της Covid-19, ενώ 62 ασθενείς παρέμεναν διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικές Θεραπείας.

Αύξηση κατέγραψαν τόσο η θετικότητα, όσο και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα έχουν ανιχνευθεί 101 στελέχη JN.1.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει χαρακτηρίσει ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος, τη μετάλλαξη JN.1, λόγω «της ταχέως αυξανόμενης εξάπλωσής της» σε όλο τον κόσμο. Η υποπαραλλαγή JN.1 έχει εντοπιστεί σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, την Ινδία και την Κίνα.

Η υποπαραλλαγή εμφανίστηκε λίγο πριν τις γιορτές, όπου υπάρχουν τα εορταστικά τραπέζια, συγκεντρώσεις και συγχρωτισμός, ενώ μεγάλη διασπορά παρουσιάζουν επίσης ο ιός της γρίπης και ο RSV.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Τι γνωρίζουμε για τη νέα υποπαραλλαγή JN.1