Skip to main content

Ρωσία: «Οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα με την αποστολή ATACMS στην Ουκρανία»

Δεν θα αλλάξουν την έκβαση του πολέμου, υποστηρίζει το Κρεμλίνο

Όχι μόνο δεν θα αλλάξουν την έκβαση του πολέμου αλλά θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα στην ίδια την Ουκρανία, υποστήριξε σήμερα το Κρεμλίνο με αφορμή τις παραδόσεις μακρού βεληνεκούς πυραύλων (Army Tactical Missile Systems — ATACMS) από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία .

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν τις τελευταίες εβδομάδες μυστικά πυραύλους μακρού βεληνεκούς στην Ουκρανία, η οποία τους έχει χρησιμοποιήσει δύο φορές μέχρι τώρα, δήλωσε χθες, Τετάρτη, Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στις 17 Απριλίου εναντίον ενός ρωσικού αεροδρομίου στην Κριμαία περίπου 165 χλμ. από τις ουκρανικές πρώτες γραμμές, δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Θα επιτύχουμε τον στόχο μας»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους: «Οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα σε αυτήν τη σύγκρουση. Ακολουθούν τον δρόμο της αύξησης της επιχειρησιακής εμβέλειας των οπλικών συστημάτων που προμηθεύουν».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά την έκβαση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Θα επιτύχουμε τον στόχο μας. Αλλά αυτό θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στην ίδια την Ουκρανία».

Το αν θα έστελνε τα ATACMS, με βεληνεκές που φθάνει τα 300 χλμ., ήταν αντικείμενο μιας πολύμηνης διαμάχης στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μπάιντεν. Πύραυλοι ATACMS μέσου βεληνεκούς παραδόθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πηγή: ΑΜΠΕ