Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 13 μέλη δύο κυκλωμάτων διακίνησης παράτυπων μεταναστών

ΕΛ.ΑΣ.

Το εκτιμώμενο παράνομο οικονομικό όφελος να ξεπερνά τις 500.000 ευρώ

Τέλος στη δράση δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων που ενέχονται σε παράνομη μεταφορά εκατοντάδων παράτυπων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έναντι χρηματικής αμοιβής έβαλε το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για 21 άτομα-μέλη (14 Έλληνες, 7 αλλοδαποί), συμπεριλαμβανομένων των διευθυνόντων, εκ των οποίων συνελήφθησαν τα 13, στο πλαίσιο επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ 3 βρίσκονται ήδη έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης.

Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία άλλων 10 ακόμη ατόμων (4 Έλληνες, 6 αλλοδαποί) – εμπλεκομένων στην ίδια υπόθεση, ένα εκ των οποίων συνελήφθη δυνάμει σχετικού καταδιωκτικού εγγράφου για αδικήματα μεταφοράς παράτυπων μεταναστών.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο οργανώσεις δραστηριοποιούνταν σε περιπτώσεις προώθησης παράτυπων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας, με τη χρήση οχημάτων, από τις οποίες προέκυπτε κίνδυνος ζωής των μεταφερόμενων ατόμων.

Από τη διενεργηθείσα έρευνα, προέκυψε ότι τα μέλη των δύο αυτών οργανώσεων από τον Μάιο του 2023 πραγματοποίησαν συνολικά 22 περιπτώσεις διακίνησης, κατά τις οποίες μεταφέρθηκαν συνολικά τουλάχιστον 166 παράτυποι μετανάστες, με εκτιμώμενο οικονομικό όφελος τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της παράνομης δράσης τους χρησιμοποίησαν περισσότερα από 58 οχήματα, ενοικιάζοντάς τα και υπεξαιρώντας τα, τα 19 έχουν ήδη κατασχεθεί.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, κατασχέθηκαν επιπλέον 5 οχήματα, 18 κλειδιά εκκίνησης αυτοκινήτων, πλήθος τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών μέσων και 1.910 ευρώ.

ΕΛ.ΑΣ.

Σε βάρος 3 εκ των συλληφθέντων προέκυψαν και εθνικά εντάλματα σύλληψης, διωκτικά έγγραφα, αλλά και διατάξεις αρμόδιων εισαγγελικών αρχών.

Με τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος τους, για εγκληματική οργάνωση, μεταφορά – προώθηση παράτυπων αλλοδαπών στο εσωτερικό της χώρας από την οποία προέκυψε κίνδυνος ζωής και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.