Skip to main content

ΟΗΕ: Την Τετάρτη η ψηφοφορία για κυρώσεις στη Β. Κορέα

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Για την Τετάρτη ανέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την ψηφοφορία για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ψηφοφορία επρόκειτο να διεξαχθεί στις 22.00 (ώρα Ελλάδας) την Τρίτη, όμως αναβλήθηκε για τις 17.00 την Τετάρτη, κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την αμερικανική αποστολή στον ΟΗΕ η Μόσχα «επικαλέστηκε μια διαδικασία» με βάση την οποία της δίνεται η δυνατότητα να εξετάσει το κείμενο του ψηφίσματος 24 ώρες αφότου εισαχθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας για έγκριση.

Το προσχέδιο ψηφίσματος, το οποίο υποβλήθηκε από τις ΗΠΑ μετά από μακρά διαπραγμάτευση με την Κίνα, ενισχύει σημαντικά τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί στην Πιονγκγιάνγκ.

Διπλωμάτες ανέφεραν ότι η αναβολή της ψηφοφορίας δεν σημαίνει ότι δεν θα εγκριθεί, χωρίς ωστόσο να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να απέχει η Ρωσία από τη διαδικασία.

Με τη νέα απόφαση, οι χώρες – μέλη του ΟΗΕ θα υποχρεούνται να εξετάζουν όλα τα εμπορεύματα που προορίζονται ή που προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Θα επιβληθούν επίσης νέες εμπορικές κυρώσεις και θα απαγορευτεί σε πλοία που πιστεύεται ότι μεταφέρουν παράνομα φορτία προς τη Βόρεια Κορέα να δένουν σε λιμάνια.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.