Skip to main content

Επεισόδια στου Ρέντη: Έρευνες για τον «καθοδηγητή»- Σήμερα τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Στον ανακριτή σήμερα ο 18χρονος- Τα μέτρα που εξετάζονται από την κυβέρνηση

Στις 12:30 το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, ενώ οι αποφάσεις πάρθηκαν στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή και της ΕΥΠ.

Η σύσκεψη έλαβε χώρα μετά τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού στα επεισόδια στου Ρέντη, ο οποίος νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα μέτρα που εξετάζονται είναι, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση, λουκέτο στους οργανωμένους οπαδούς, αγώνες χωρίς φιλάθλους και διακοπή πρωταθλημάτων.

Η κυβέρνηση πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Παράλληλα, βρίσκεται σε επικοινωνία με την UEFA σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί ουσιαστική συνεργασία, κατά την οποία η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία θα συνεισφέρει εμπειρία και τεχνογνωσία.

Επεισόδια Ρέντη: Χτυπήθηκε κι από μολότοφ ο 31χρονος, λέει συνάδελφός του

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του στο διαδίκτυο με την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο θέμα. Στην ανάρτηση εξέφραση την οργή του και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη όσο ψηλά και αν βρίσκονται αυτοί που υποκινούν τη βία ή την ανέχονται.

Στο μεταξύ, ενώπιον του ανακριτή οδηγείται σήμερα ο 18χρονος οργανωμένος οπαδός που φέρεται να ομολόγησε προανακριτικά ότι ήταν αυτός που πέταξε τη ναυτική φωτοβολίδα που τραυμάτισε βαρύτητα τον 31χρονο αστυνομικό το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στη διάρκεια των επεισοδίων στου Ρέντη.  Σήμερα, αναμένεται να ζητήσει και να λάβει προθεσμία.

Χθες του ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαριά κακουργήματα και πλημμελήματα, μεταξύ άλλων για απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών.

Πώς δόθηκαν οι οδηγίες

Ο 18χρονος, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση, αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, στην ομολογία του πως υπήρχαν άτομα που είχαν σχέδιο και έδιναν κατευθυντήριες γραμμές στις ομάδες τη βραδιά της επίθεσης. Περιέγραψε έτσι πώς οι επικεφαλής των οπαδών τούς έδωσαν εντολή να βγουν από τη γήπεδο, όπου τους περίμενε ένα άτομο με κουκούλα τύπου full face ο οποίους τους έδωσε τα πολεμοφόδια και εξήγησε στον ίδιο το τρόπο που έπρεπε να εκτοξεύσει τη φωτοβολίδα.

Όπως είπε ο ίδιος, όταν πήραν θέση απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις, ενεργοποίησε τη φωτοβολίδα, κάτι που έκανε για πρώτη φορά. Η φωτοβολίδα έφυγε με μεγάλη ταχύτητα απόσταση απόσταση περίπου 30 μέτρων που ήταν σε σχέση με τον αστυνομικό, προσέκρουσε στο έδαφος και στη συνέχεια καρφώθηκε στο πόδι του 31χρονου αστυνομικού. «Είδα τον αστυνομικό να γονατίζει», φέρεται να είπε ο 18χρονος, προσθέτοντας πως στη συνέχεια μπήκε ξανά στο γήπεδο.

Έρευνες για τον «καθοδηγητή»- Πού εστιάζει η ΕΛ.ΑΣ.

Το μεγάλο στοίχημα από εδώ και πέρα είναι να μπορέσουν να φτάσουν οι αστυνομικές αρχές στο άτομο το οποίο έδωσε την εντολή για την επίθεση και εφοδίασε με τα πολεμοφόδια τους οπαδούς. Ενδεχομένως ο «καθοδηγητής» να μην είναι ένα μόνο άτομο, αλλά περισσότερα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το βάρος έχει πέσει σε άτομα που έχουν ποινικό παρελθόν για υποθέσεις οπαδικής βίας.

Μάλιστα η δημόσια τηλεόραση κάνει λόγο για 4-6 άτομα τα οποία βρίσκονταν μέσα στο γήπεδο εκείνη τη νύχτα και ήταν ανάμεσα στους προσαχθέντες, ωστόσο, όπως αναφέρει, υπάρχει η εκτίμηση ότι το άτομο που προμήθευσε τη ναυτική φωτοβολίδα στον 18χρονο να μην γύρισε ποτέ στο γήπεδο, και άρα να μην είναι ανάμεσα στους προσαχθέντες.

Πάντως- σύμφωνα πάντα με την ΕΡΤ- υπάρχουν ορισμένα στοιχεία για το προφίλ του. Συγκεκριμένα, οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι είναι περίπου 30-40 ετών, από τη Δυτική Αττική, με παρελθόν σε επειδόσια οπαδικής βίας.