Skip to main content

Αλ. Γρηγορόπουλος: Ένταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μετά τις πορείες

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ολοκληρώθηκαν οι πορείες - Ένταση στα Εξάρχεια και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ένταση επικράτησε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μετά την ολοκλήρωση των συγκεντρώσεων για τα 15 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Με κεντρικό σύνθημα «δεν είπαμε ακόμα την τελευταία λέξη αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη», οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 18:00 στα Προπύλαια, ενώ λίγο μετά τις 19:00 ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο πριν ολοκληρωθεί η πορεία, μέρος των διαδηλωτών κατευθύνθηκε στα Εξάρχεια όπου προγραμματίστηκε συγκέντρωση μπροστά από το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, επεισόδια ξέσπασαν στις οδούς Σόλωνος και Μπενάκη, ενώ στην ευρύτερη περιοχή έπεσαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και χημικά.

Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει λόγο για μικρής έκταση επεισόδια στους δρόμους γύρω από τα Εξάρχεια, με ομάδες αγνώστων να πετούν διάφορα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν με χρήση χημικών. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία από το πρωί έχουν γίνει συνολικά 90 προσαγωγές ατόμων, εκ των οποίων οι 23 εξ΄ αυτών έγιναν πριν από λίγο στα Εξάρχεια.

Σημειώνεται ότι κανονικά λειτουργούν πλέον οι σταθμοί του Μετρό «Μοναστηράκι», «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο», που είχαν κλείσει νωρίτερα κατόπιν εντολής της ΕΛ.ΑΣ.

Νωρίτερα, στις 12:00 το μεσημέρι, μαθητές και φοιτητές, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 15 ετών από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή.

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ η πορεία που πραγματοποιήθηκε για τη συμπλήρωση 15 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν μέλη από κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ακολούθησε πορεία, μέσω των οδών Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή και Ίωνος Δραγούμη.

Στη συνέχεια η πορεία διασπάστηκε και τα μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και οι φοιτητικοί σύλλογοι κατέληξαν στο ΥΜΑΘ ενώ οι αντιεξουσιαστές επέστρεψαν μέσω Εγνατίας στην Καμάρα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αστυνομικός φραγμός, με όχημα εκτόξευσης νερού «Αύρα» στήθηκε στο ύψος της ΕΥΑΘ. Μετά την ολοκλήρωση της πορείας επικράτησε ένταση γύρω από τη Ροτόντα με ρίψεις μολότοφ και φωτιές σε κάδους, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε περίπου 20 προσαγωγές.