Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μάχη να μην βυθιστεί το αντιτορπιλικό «Βέλος»- Επιχειρεί δύτης (φωτογραφίες)

EUROKINISSI

Ισχυροί άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν και σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Τεράστιο ρήγμα στην πρύμνη του υπέστη χθες το ιστορικό αντιτορπιλικού «Βέλος» που βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Νέα Παραλία της πόλης, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν συνεχίζουν να πνέουν στην περιοχή.

Σήμερα γίνονται προσπάθειες από τους αρμόδιους μηχανικούς να αποκαταστήσουν ό,τι μπορούν, καταγράφοντας το μέγεθος των φθορών που έχει υποστεί το ιστορικό πλοίο, που αποτελεί ένα πλωτό μουσείο.

Έτσι, από το πρωί είναι σε εξέλιξη συντονισμένη επιχείρηση για να στεγανοποιηθεί το ρήγμα που έχει προκληθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, σήμερα έχουμε τρεις εξελίξεις:

  1. Άλλαξε το ρυμουλκό που συγκρατεί το πλοίο από τη μία πλευρά προκειμένου να το κρατήσει όσο το δυνατόν πιο σταθερό. Από την άλλη το χτυπούν τα κύματα.
  2. Δύτης έχει βουτήξει στο νερό για να διαπιστώσει αν στο αντιτορπιλικό έχουν προκληθεί ζημίες και στην κάτω πλευρά του και έτσι να σχηματιστεί μία συνολική εικόνα των φθορών που έχει υποστεί. Ο δύτης βοήθησε να τοποθετηθεί ένα ειδικό σχοινί κάτω από το πλοίο ώστε να ανυψωθεί ελαφρά και να μην βάζει νερά. Έχει επίσης τοποθετηθεί ένα μπαλόνι που συγκρατεί τις προσκρούσεις.
  3. Βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές συσκέψεις προκειμένου να καταρτιστεί ένα σχέδιο που θα εφαρμοστει. Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση, υπάρχουν πληροφορίες ότι το πλοίο θα απομακρυνθεί σήμερα από το σημείο όπου βρίσκεται, κάτι που δεν έχει, ωστόσο, επιβεβαιωθεί ακόμα. Για να απομακρυνθεί όμως το συγκεκριμένο πλοίο και στην κατάσταση που βρίσκεται εκτιμάται ότι είναι μία εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση.
EUROKINISSI

EUROKINISSI
EUROKINISSI
EUROKINISSI
EUROKINISSI

Ευ. Αποστολάκης: Να διερευνηθούν τα αίτια

Να διερευνηθούν τα αίτια που το αντιτορπιλικό «Βέλος» βρέθηκε σε κίνδυνο και να διασφαλιστεί η προστασία του ιστορικού πλοίου, ζητά ο Ευάγγελος Αποστολάκης, με αφορμή δημοσιεύματα που συνοδεύονται και από φωτογραφικό υλικό κατά τα οποία «το αντιτορπιλικό (Α/Τ) ‘Βέλος’, σύμβολο του Αντιδικτατορικού αγώνα και πλωτό μουσείο του Πολεμικού Ναυτικού, χτυπήθηκε με σφοδρότητα από την κακοκαιρία με αποτέλεσμα να προκληθεί ρήγμα στη πρύμνη του πλοίου».

Σε δήλωση του ο τομεάρχης Εθνικής ‘Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρει ότι «το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, όπου και είναι εκτεθειμένο στον καιρό» και τονίζει ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη να μεταφερθεί το ‘Βέλος’ στο πλησιέστερο λιμάνι προκειμένου να προστατευθεί, αλλά και να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες εργασίες για να  αποκατασταθούν οι βλάβες που έχουν προκληθεί».

Επιπλέον, σημειώνει αφενός ότι «είναι αναγκαίο να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες υπό τις οποίες το πλοίο για δεύτερη φορά βρέθηκε σε κίνδυνο» και, αφετέρου, ότι «είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διαφυλάξει το ιστορικό αυτό πλοίο, σύμβολο του αγώνα ενάντια στη δικτατορία και να μεριμνήσει για τη μεταφορά του στη θέση που ανήκει, δηλαδή στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης».