Skip to main content

Αστεροσκοπείο: Επιστολή του συλλόγου ερευνητών στον Κ. Μητσοτάκη- Αντίθετοι στην υπαγωγή του στην Πολιτική Προστασία

Στη δημοσιότητα η επιστολή- Τι αναφέρεται

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ότι Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) θα υπαχθούν στην Πολιτική Προστασία είχαν προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις.

Σήμερα και μετά από τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, ο Σύλλογος Ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δημοσιεύει έγγραφο που έχει αποστείλει στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, στο οποίο εκφράζει τους λόγους αντίθεσής του
σε συτή την κίνηση την οποία χαρακτηρίζει «λανθασμένη» αλλά και «επικίνδυνη για το ΕΑΑ και την
έρευνα».  Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το έγγραφο είχε σταλεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ωστόσο, δεν έχει υπάρξει απάντηση.

Οι δηλώσεις Κικίλια

Ο κ. Κικίλιας παρουσίασε πριν από δύο εβδομάδες στο υπουργικό συμβούλιο τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο αναμένεται ότι θα προβλέπει την υπαγωγή φορέων όπως η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αλλά και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο υπουργείο.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews», ο κ. Κικίλιας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση φέρνει τους φορείς «στον ας πούμε “φυσικό” τους χώρο ώστε να συλλειτουργούμε θεσμικά όποτε και όπου χρειάζεται εκ των συνθηκών».

Τι αναφέρεται στο έγγραφο

Στο έγγραφο που έχει αποσταλεί στην κυβέρνηση, ο Σύλλογος Ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών διατυπώνει αναλυτικά τον ρόλο και τις δραστηριότητες τοου ΕΑΑ, όπως διασαφηνίζονται σε πρόσφατο προεδρικό διάταγμα, καταλήγοντας πως μια προγραμματική συμφωνία ή/και Μνημόνιο Συνεργασίας θα ήταν καλύτερη λύση. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η επιστήμη και η ερευνητική διαδικασία απαιτούν ελεύθερο ακαδημαϊκό περιβάλλον για να πραγματωθούν.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των δραστηριοτήτων του ΕΑΑ αφορά στη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα και μόλις ένα μικρό ποσοστό σχετίζεται με την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών που είναι χρήσιμες, μεταξύ άλλων, και στην Πολιτική Προστασία.

Ακόμα, όμως, και αυτές οι εξειδικευμένες υπηρεσίες, αναπτύσσονται και υποστηρίζονται από τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, που πραγματοποιείται στο ΕΑΑ αξιοποιώντας πόρους ανταγωνιστικών προγραμμάτων, της Πανελλαδικής ή και ευρωπαϊκής εμβέλειας μεγάλες υποδομές, και με τη συμβολή μεγάλου αριθμού συνεργατών μεταδιδακτόρων, διδακτόρων και μεταπτυχιακών φοιτητών. Όπως έχει δηλώσει η Διοίκηση του ΕΑΑ, για το μικρό, αλλά πολύ σημαντικό για την κοινωνία και την πολιτεία, σκέλος της δραστηριότητας του ΕΑΑ, που σχετίζεται με τέτοιες υπηρεσίες, θα πρέπει να υπάρξει μια στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας -άλλωστε αυτό έχει ήδη ζητηθεί και παλαιότερα, αλλά και πρόσφατα από το ΕΑΑ προς το Υπουργείο, χωρίς θετική έκβαση.

SEEAA-ex2023-03_19_09_2023f

Ο βέλτιστος τρόπος επίτευξης μιας τέτοιας στενής συνεργασίας θα ήταν μια προγραμματική συμφωνία ή/και Μνημόνιο Συνεργασίας, όπως συστηματικά κάνουν και άλλα Ερευνητικά Κέντρα με αντίστοιχα υπουργεία της θεματικής τους συνάφειας (π.χ. το ΕΛΚΕΘΕ με το Υπ. Ναυτιλίας, το ΑΘΗΝΑ με το Υπ. ΚΚ&ΠΠ, κλπ)».

Η επιστήμη και η ερευνητική διαδικασία απαιτούν ελεύθερο ακαδημαϊκό περιβάλλον για να πραγματωθούν.

Κατανοούμε τις δυσκολίεςτης παρούσας κατάστασης λόγω των πρόσφατων φυσικών καταστροφών στην Θεσσαλία και στον Έβρο, αλλά αυτές δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με βεβιασμένες κινήσεις και αποφάσεις, οι οποίες δεν θα έχουν τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα που όλοι θέλουμε, προς όφελος της κοινωνίας και των συμπολιτών μας, και συγχρόνως θα είναι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες για την Επιστήμη, την Έρευνα και την Καινοτομία στην Ελλάδα.

Το ΕΑΑ -με τους/ις εκατοντάδες επιστήμονές του, εξειδικευμένους/ες σε πλειάδα επιστημονικών κλάδων-έχει αποδείξει εμφατικά, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, ότι πρωτοπορεί στη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Εν κατακλείδι, η ερευνητική κοινότητα του ΕΑΑ στηρίζει τη θέση της Διοίκησης του ΕΑΑ περί επίτευξης προγραμματικής συμφωνίας ή/και Μνημονίου Συνεργασίας για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών προς το Υπ. ΚΚ και ΠΠ, και είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση χρειαστείτε εκ μέρους μας, αλλά και για μια συνάντηση μαζί σας».