Skip to main content

Συρία: Νεκροί από ρωσικά πλήγματα 15 άμαχοι στην Ιντλίμπ

Τουλάχιστον 15 άμαχοι, ανάμεσα στους οποίους ένα παιδί, σκοτώθηκαν σήμερα από ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στην εμπόλεμη Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των τζιχαντιστών και των ανταρτών, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο πηγών στη Συρία, διευκρίνισε πως τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν μετά τα μεσάνυχτα και είχαν στόχο μια ζώνη έξω από την πόλη Μααρέτ Μισρίν όπου είχαν συγκεντρωθεί εκτοπισμένοι Σύροι.

Ενόσω οι μάχες τουρκικών και συριακών δυνάμεων εξακολουθούν να μαίνονται στην Ιντλίμπ, μία νέα έρευνα του ΟΗΕ για τις βιαιοπραγίες που έχουν διαπραχθεί στη Συρία βάζει για πρώτη φορά το στόχαστρο τη Ρωσία, κύριο σύμμαχο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η πιο πρόσφατη έκθεση της Ανεξάρτητης Διεθνούς Εξεταστικής Επιτροπής για τη Συρία επικεντρώνεται στα γεγονότα του Ιουλίου 2019 έως τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, και συγκεκριμένα σε επιθέσεις από «κυβερνητικές δυνάμεις» σε στόχους με αμάχους – όπως ιατρικές εγκαταστάσεις – με αποτέλεσμα 700.000 άνθρωποι να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Η Επιτροπή κατέληξε ότι υπάρχουν ουσιαστικά στοιχεία ότι ρωσικά αεροσκάφη συμμετείχαν άμεσα σε βομβιστική επίθεση σε περιοχές όπου διαμένουν άμαχοι. Η Επιτροπή έχει και στο παρελθόν υπονοήσει πιθανή ρωσική ευθύνη για εγκλήματα πολέμου, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που υποστηρίζει ότι υππάρχουν αποδείξεις για την υπαιτιότητα της Μόσχας.

Η Ρωσία αρνείται την ευθύνη για τους μαζικούς θανάτους αμάχων στη Συρία, επιμένοντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές προς υποστήριξη του καθεστώτος της Δαμασκού έχουν αποκλειστικό στόχο τρομοκρατικές οργανώσεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Guardian