Skip to main content

Κακοκαιρία: Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες – Πού εντοπίζονται προβλήματα

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πώς εξελίσσονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Εκκενώθηκε προληπτικά οικισμός στην Αιγιάλεια - Πότε αναμένεται εξασθένηση

Βροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι πλήττουν πολλές περιοχές της χώρας με τα πρώτα προβλήματα από την κακοκαιρία να έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Ακινητοποιήθηκε Intercity μεταξύ Αφιδνών και Αγίου Στεφάνου

Λίγο μετά το μεσημέρι ακινητοποιήθηκε, λόγω πτώσης δέντρων, η αμαξοστοιχία IC 51.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Hellenic Train υπάρχει διακοπή ηλεκτροδότησης και κυκλοφορίας, ενώ αναμένονται σημαντικές καθυστερήσεις στα δρομολόγια.

Αιγιαλεία: Προληπτική εκκένωση του οικισμού Βιλιβινιώτικα

Νωρίτερα, οι αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση του οικισμού Βιλιβινιώτικα, του δήμου Αιγιαλείας, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τους κατοίκους από ενδεχόμενες κατολισθήσεις, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι 17 κάτοικοι του οικισμού πρόκειται να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο στην περιοχή του Ελαιώνα.

Όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες, οι ισχυροί άνεμοι είναι το κύριο χαρακτηριστικό του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει από σήμερα το πρωί περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κλιμάκια πυροσβεστών έχουν επέμβει σε οκτώ περιστατικά που αφορούσαν κοπές δένδρων και αφαίρεση αντικειμένου πριν πέσει σε πεζοδρόμιο από μπαλκόνι πολυκατοικίας, σε περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσης, λόγω των ισχυρών ανέμων, έχουν διακοπεί τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Ρίου – Αντιρρίου.

Δυτική Ελλάδα: Ποια σημεία του οδικού δικτύου είναι κλειστά

Στο μεταξύ, μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα, εξακολουθεί να διεξάγεται η κυκλοφορία προς Αθήνα στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Ελαιώνα της Αιγιάλειας, λόγω κατολίσθησης χωμάτων που καταγράφηκε προχθές το πρωί μετά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Στο σημείο συνεχίζουν να εργάζονται μηχανήματα, προκειμένου να αποκατασταθεί με ασφάλεια η κυκλοφορία των οχημάτων.

Επίσης, κλειστή παραμένει η παλαιά εθνική οδός Πατρών – Αθηνών, στην στο ύψος των διοδίων Ελαιώνα και στην περιοχή Μετόχι, λόγω κατολίσθησης φερτών υλικών έπειτα από έντονη βροχόπτωση. Ακόμη, εξακολουθεί να παραμένει κλειστή σε διάφορα σημεία η επαρχιακή οδός Αιγίου – Δερβενίου – Μαμουσιάς, εξ αιτίας κατολίσθησης χωμάτων και φερτών υλικών.

Τρίκαλα: Μεγάλα προβλήματα στο ορεινό οδικό δίκτυο

Ζημιές στο επαρχιακό δίκτυο προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση στα ορεινά των Τρικάλων. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, καθίσταται αδύνατη η πρόσβαση των οχημάτων στο επαρχιακό δίκτυο ορισμένων χωριών, ενώ έχουν σημειωθεί και προβλήματα ηλεκτροδότησης στα ορεινά και πεδινά της περιοχής.

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης οι σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών στα ορεινά προκάλεσαν καταπτώσεις βράχων. Σύμφωνα με τον ίδιο, 12 μηχανήματα επιχειρούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Σε τέσσερα χωριά της ορεινής Καλαμπάκας η οδική σύνδεση γίνεται από την πλευρά της Πύλης καθώς η οδική σύνδεση από την πλευρά της Καλαμπάκας έχει διακοπεί.

Εύβοια: Προβλήματα από τους ισχυρούς ανέμους

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν από το πρωί στην Εύβοια, με αποτέλεσμα να πέσουν δέντρα στους δρόμους, κόβοντας κυριολεκτικά την κυκλοφορία σε ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας. Επί ώρες πολλά χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα καθώς κόπηκε η ηλεκτροδότηση. Οι άνεμοι είχαν ιδιαίτερα μεγάλη ένταση στο πλατανόδασος του Καφηρέα.

Κατολισθήσεις σε Κόνιτσα, Τζουμέρκα και Πωγώνι

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε πολλά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου στον νομό Ιωαννίνων, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν την περιοχή.

Συγκεκριμένα, προβλήματα κατολισθήσεων δημιουργήθηκαν στα Τζουμέρκα, στον επαρχιακό δρόμο από το γεφύρι της Πλάκας μέχρι τα Πράμαντα, στην Κόνιτσα στην Εθνική Οδό πριν από τα Μαστοροχώρια και το Πωγώνι, στον δρόμο Δελβινάκι-Πωγωνιανή.

Στην πλατεία του Μετσόβου έσπασαν μεγάλα κλαδιά από τα πλατάνια λόγω των ισχυρών ανέμων και προκάλεσαν υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας εργάζονται σε όλα τα σημεία για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Απαγορευτικό απόπλου έχει τεθεί σε ισχύ για ορισμένα λιμάνια της χώρας, λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατα τόπους στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Η κεντρική Μακεδονία, η ανατολική Μακεδονία – Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα βρεθούν στη δίνη της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Το Σάββατο (04-11-23):

α. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία.

β. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Την Κυριακή (05-11-23)

α. Τις πρώτες πρωινές ώρες στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Β. Οι ενισχυμένοι νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά φτάνοντας τα 7 με 8 μποφόρ. Τοπικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται εντάσεις πρόσκαιρα έως και 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (04-11-23).

Πού καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες βροχοπτώσεις

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημαντικές βροχοπτώσεις είχαν εκδηλωθεί μέχρι το πρωί στα Επτάνησα καθώς και σε περιοχές της δυτικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Τα εντονότερα φαινόμενα έως τις 09:00 εκδηλώθηκαν στα ορεινά του νομού Τρικάλων (Περτούλι, 122 χιλιοστά) και στα ορεινά του νομού Άρτας (Θεοδώριανα, 108 χιλιοστά).

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν προοδευτικά σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές και σε νησιωτικά τμήματα του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα και κατά τόπους θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, ενώ τις απογευματινές ώρες θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας. Από το βράδυ προβλέπεται βελτίωση του καιρού. Στον χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται η εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων για σήμερα.

Πηγή: meteo.gr

Δείτε αναλυτική πρόγνωση του καιρού ΕΔΩ.