Skip to main content

Γιώργος Γραμματικάκης: Πέθανε ο πανεπιστημιακός και πρώην πρύτανης του Παν. Κρήτης

(EUROKINISSI)

Nοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο ΠΑΓΝΗ και η είδηση του θανάτου του, έχει σκορπίσει θλίψη

Σε ηλικία 84 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, πρώην ευρωβουλευτής, συγγραφέας και πανεπιστημιακός δάσκαλος, Γιώργος Γραμματικάκης.

(EUROKINISSI)

Ο Γιώργος Γραμματικάκης νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο ΠΑΓΝΗ και η είδηση του θανάτου του, έχει σκορπίσει θλίψη.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1939.  Διέγραψε έναν μεγάλο κύκλο σπουδών και επιστημονικής έρευνας, για να επιστρέψει το 1982 στα πάτρια εδάφη ως καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ενδιάμεσοι σταθμοί ήταν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Imperial College του Λονδίνου, ο «Δημόκριτος» και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα στρέφονταν γύρω από τη δομή της ύλης και την κοσμολογία, ενώ ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard ασχολήθηκε επίσης με την ιστορία της επιστήμης. Συμμετείχε ακόμα στο πείραμα «Νέστωρ», που είχε ως στόχο να ανιχνεύσει τα φαντασματικά νετρίνα στα θαλάσσια βάθη της Πύλου.

Διετέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κατά την περίοδο 1990 – 1996. Συνταξιοδοτήθηκε και εξελέγη ομότιμος καθηγητής του Τμήματος το 2006.

Για μια τετραετία διετέλεσε Πρόεδρος του Ιονίου Πανεπιστημίου. Υπήρξε μέλος του δ.σ. της ΕΡΤ, προέδρος του Μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης» στην Κρήτη και αντιπρόεδρος στο δ.σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη σύνδεση της Επιστήμης με τη Μουσική, και οι σχετικές εκδηλώσεις, με τη συνεργασία κορυφαίων μουσικών, έχουν παρουσιασθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδος, αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Υπήρξε μέλος σε επιτροπές Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων για τις προοπτικές της παιδείας και της έρευνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Eξελέγη ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι» το 2014.

(EUROKINISSI)

Στη διάρκεια της μακράς ακαδημαϊκής του πορείας είχε τιμηθεί με ποικίλες διακρίσεις.

Εκτός από την «Κόμη της Βερενίκης» μεταξύ άλλων έγραψε τα βιβλία «Η αυτοβιογραφία του φωτός» και «Ένας αστρολάβος του Ουρανού και της Ζωής», όπως και τα «Κοσμογραφήματα». Η Κόμη της Βερενίκης, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1989, έγινε και τηλεοπτική σειρά από την ΕΤ-1.

Κ. Μητσοτάκης: Η απώλεια του Γιώργου Γραμματικάκη αφήνει ένα τεράστιο κενό

Τη θλίψη του για την απώλεια του Γιώργου Γραμματικάκη, εκφράζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η απώλεια του Γιώργου Γραμματικάκη αφήνει ένα τεράστιο κενό στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και στις καρδιές των φίλων του και όσων είχαν το προνόμιο να τον γνωρίσουν. Γιατί ο καθηγητής δεν ήταν, απλώς, ένας λαμπρός αστροφυσικός και ένας άξιος Κρητικός. Υπήρξε και δημιουργικός ξεναγός για όποιον γοήτευε η μαγεία του σύμπαντος, εκλαϊκεύοντας τα μυστήριά του» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει:

«Ήταν, όμως, και ένας ενεργός πολίτης που εκπροσώπησε με αξιοπρέπεια τη χώρα μας στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου».

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει πως μέχρι το τέλος της διαδρομής του, ο Γιώργος Γραμματικάκης «με όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του, γεφύρωνε την επιστήμη και την πολιτική με πυξίδα το όραμά του για μια καλύτερη κοινωνία». «Η σκέψη μου είναι με την οικογένεια και τους δικούς του ανθρώπους» καταλήγει η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη.

Στέφανος Κασσελάκης: Αποχαιρετά τον Γιώργο Γραμματικάκη με μία φράση του Τ.Σ.Έλιοτ

Τα συλλυπητήριά του στους οικείους του πανεπιστημιακού και συγγραφέα Γιώργου Γραμματικάκη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών εκφράζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του.

«Δάσκαλος – με όλο το βάθος της λέξης-, πανεπιστημιακός, πρύτανης, ευρωβουλευτής, στοχαστής. Ο Γιώργος Γραμματικάκης αφήνει σπουδαίο έργο και την πιο γλυκιά ανάμνηση ανθρωπιάς στους φοιτητές του» σημειώνει ο κ. Κασσελάκης.

Όπως αναφέρει, «το βιβλίο του ‘Η Κόμη της Βερενίκης’ πέτυχε ένα μοναδικό ρεκόρ. Να μπει σε πάνω από 100.000 σπίτια ένα σύγγραμμα που μιλάει για τη δημιουργία του σύμπαντος και τη ‘μεγάλη έκρηξη’».

«Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους, με μία φράση του Τ.Σ.Έλιοτ: ‘Έτσι τελειώνει ο κόσμος: όχι με μία θεαματική έκρηξη αλλά με έναν λυγμό’» προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.