Skip to main content

Οι τράπεζες του Χονγκ Κονγκ πασχίζουν να ξεφορτωθούν τα κατασχεμένα σπίτια, ρίχνοντας τις τιμές

Αυξάνεται ο αριθμός των ακινήτων που περιέρχονται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα -Εκπτώσεις έως και 20% στην τιμή τους

Σε ένα μικρό γραφείο, περίπου 20 άτομα περιμένουν την έναρξη μιας δημοπρασίας ακινήτων. Οι πλειοδότες  έχουν έρθει για μια σπάνια ευκαιρία: να αγοράσουν ένα σπίτι με έκπτωση σε μια αγορά ακινήτων που εδώ και καιρό είναι γνωστή ως μια από τις πιο ακριβές στον κόσμο.

Από τα 24 ακίνητα που διατίθενται προς πώληση, η πλειονότητα είναι κατασχεμένα σπίτια. Αλλά οι υποψήφιοι αγοραστές είναι επιφυλακτικοί, απεικονίζοντας τον σκεπτικισμό που έχει κυριεύσει την αγορά ακινήτων του Χονγκ Κονγκ και συμβάλλει στην πτώση των τιμών,

Μόνο ένα από τα ακίνητα πωλείται, με τα υπόλοιπα να μην επιτυγχάνουν την ελάχιστη τιμή ή να μην προσελκύουν καμία προσφορά.

Οι δημοπρασίες με κατασχεμένα σπίτια γίνονται όλο και πιο συχνά στο Χονγκ Κονγκ, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ακινήτων που περιέρχονται στις τράπεζες. Τα κατασχεμένα σπίτια που πωλήθηκαν τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 36% σε σχέση με ένα χρόνο, σύμφωνα με το κτηματομεσιτικό γραφείο του Χονγκ Κονγκ Centaline Property Agency Ltd, αναφέρει το Bloomberg.

Ο αριθμός των κατασχεμένων ακινήτων που διαχειρίζεται η C S Auctioneers Ltd. αυξήθηκε σε σχεδόν 300 τον Σεπτέμβριο από περίπου 100 στις αρχές του έτους, σύμφωνα με τον Alger Cheng, γενικό διευθυντή του τμήματος δημοπρασιών της εταιρείας.

«Μαζεύουν» σπίτια

Οι τράπεζες είναι πλέον θετικές σε μειώσεις τιμών προκειμένου να επιταχύνουν τις πωλήσεις, “γνωρίζοντας ότι το απόθεμα των κατασχεμένων κατοικιών θα αυξηθεί “, δήλωσε ο Cheng. Τα ακίνητα αυτά μπορεί να πωληθούν έως 20% χαμηλότερα από την τιμή αγοράς.

Η αγορά ακινήτων του Χονγκ Κονγκ γνώρισε μια ανοδική πορεία δύο δεκαετιών, η οποία κατέγραψε την πόλη ως την ακριβότερη αγορά κατοικίας στον κόσμο.

Αλλά από το 2021, σημειώνεται πτώση των τιμών μετά την λήξη των περιορισμών του covid την αποδυνάμωση της οικονομίας και τα επιτόκια που έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Οι τιμές είναι τώρα μειωμένες κατά 17%  σε σχέση με το 2021, παρά τη σύντομη ανάκαμψη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με την Centaline.

Κατά τη διάρκεια των ετών της ανάπτυξης, όταν οι τιμές αυξάνονταν περισσότερο από 10% ετησίως, πολλοί  δελεάστηκαν, και προχώρησαν στην σύναψη στεγαστικών δανείων.

Εκτίναξη του ποσού των δόσεων και πωλήσεις με ζημιά

Τώρα,  στο σημερινό περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων, έρχονται αντιμέτωποι με μηνιαίες δόσεις αυξημένες κατά 30% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022.

Η καθοδική τροχιά της αγοράς ακινήτων  καθιστά πιο δύσκολο για τους δανειολήπτες που δυσκολεύοντα, να ξεφορτωθούν γρήγορα τα περιουσιακά τους στοιχεία σε τιμή που να μπορεί να καλύψει τα δάνειά τους, δήλωσε ο Dick Ip, βοηθός αντιπρόεδρος της Pan Asian Mortgage Advisory Co.

Ο αριθμός των παλαιών κατοικιών που πωλήθηκαν με ζημία ανήλθε σε 95 τον Σεπτέμβριο, ο μεγαλύτερος φέτος, σύμφωνα με υπολογισμούς της εφημερίδας Hong Kong Economic Times.

Φαύλος κύκλος

Ο αντίκτυπος στον τραπεζικό τομέα, ωστόσο ακόμη είναι μικρός. Ο αριθμός των «κόκκινων» στεγαστικών ενυπόθηκων δανείων ανερχόταν σε 282 στο τέλος Ιουνίου, σημειώνοντας αύξηση μόλις κατά 24 περιπτώσεις σε σύγκριση με το τέλος του 2022, σύμφωνα με τη Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ (HKMA).

Ο δείκτης της αθέτησης πληρωμής ήταν 0,07% στο τέλος Ιουνίου, δήλωσε η HKMA

Παρόλα αυτά, οι τιμές των κατοικιών μπορεί να μειωθούν άλλο ένα 5% το δεύτερο εξάμηνο του έτους, δήλωσε ο Louis Chan, επικεφαλής του τμήματος κατοικιών της Centaline, γεγονός που θα δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο, καθώς οι δανειολήπτες αποθαρρύνονται να αποπληρώσουν τα δάνεια όταν το χρέος τους ξεπερνά την αξία των ακινήτων.

naftemporiki.gr