Skip to main content

Τούρκος ιστορικός: «Να κλείσει η Αγία Σοφία – Κινδυνεύει με κατάρρευση»

Επικρίσεις και για τις παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία του μνημείου ως τζαμί, όπως οι τουαλέτες και βρύσες.

Κινδυνεύει να καταρρεύσει, η Αγία Σοφία προειδοποιεί ο διακεκριμένος Τούρκος ιστορικός Ilber Ortayli. Το κτίσμα έμβλημα της Ορθοδοξία λειτουργεί  και πάλι ως τέμενος και δέχεται καθημερινά μεγάλο αριθμό επισκεπτών, μια κατάσταση που ο Ortayli φοβάται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφική δομική βλάβη αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Ο Ortayli υπογραμμίζει ότι το μνημείο, το οποίο προσελκύει τρία εκατομμύρια προσκυνητές ετησίως εκτός από τουρίστες, έχει υποστεί σημαντικές ζημιές μετά τη μετατροπή του σε τζαμί. Υποστηρίζει ότι ακόμη και ένας περιορισμένος αριθμός 20-30 χιλιάδων επισκεπτών ετησίως, θα μπορούσε να θεωρηθεί υπερβολικός για την αντοχή του μνημείου. Ο ιστορικός προειδοποιεί ότι το κτίριο πρέπει να κλείσει για αποκατάσταση, ώστε να αποφευχθεί τυχόν κατάρρευση.

Σύμφωνα με τον Τούρκος υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού, Mehmet Nuri Ersoy,  η Αγία Σοφία έχει δεχθεί 21 εκατομμύρια επισκέπτες από τότε που μετατράπηκε σε τζαμί πριν από τρία χρόνια.

Ο Ortayli επικρίνει επίσης τις παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία του μνημείου ως τζαμί, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να εγκατασταθούν στην Αγία Σοφία εγκαταστάσεις για τις καθημερινές ανάγκες του τζαμιού, όπως τουαλέτες και βρύσες.

Εξάλλου η UNESCO έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να αφαιρέσει από την Αγία Σοφία το καθεστώς παγκόσμιας κληρονομιάς λόγω των ζημιών στο μνημείο και του πιθανού κινδύνου κατάρρευσής του.